Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Republikeinse adviseert Máxima

Monday, 10 Dec 2001 door Danny

Den Haag,

Oud-PSP-fractievoorzitter Andrée van Es begeleidt Máxima achter de schermen bij haar kennismaking met Nederland. Als adviseur introduceert zij de aanstaande koningin bij maatschappelijke organisaties. De keuze voor Van Es is pikant, omdat haar partij in de Tweede Kamer jarenlang pleitte voor afschaffing van de monarchie.

Het kennismakingsprogramma van Máxima verloopt grotendeels buiten het oog van de media. Van Es nam Máxima onlangs mee naar Mama Cash, een organisatie die vrouwenprojecten financiert in Nederland en in het buitenland. Ook trad zij op als gespreksleidster bij het bezoek van Máxima en Willem-Alexander aan Amsterdam. Na het huwelijk volgen meer geheime bezoeken in het land.

Desgevraagd bevestigt Van Es haar rol bij de introductie van Máxima. "Het is interessant om Máxima een zo breed mogelijk beeld te geven van de samenleving", aldus Van Es, die ook goed Spaans spreekt. Verder wil zij niet reageren. Ook gaat ze niet in op de vraag of haar adviseurschap botst met haar republikeinse verleden. De Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP) wierp zich vanaf de jaren 60 op als dé republikeinse partij van Nederland. Van 1981 tot 1989 zat Van Es voor de PSP in de Tweede Kamer.

Oud-PSP-Kamerlid Fred van der Spek is verbaasd over de inzet van Van Es voor het koningshuis. "Zij verloochent daarmee haar PSP-verleden. Wij waren altijd fel republikeins en gingen bijvoorbeeld niet naar de troonrede. Misschien wil het hof zo laten zien dat ook oude tegenstanders zich achter Máxima hebben geschaard", zegt Van der Spek.

(Bron: Algemeen Dagblad, Auteur: Job van de Sande)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: