Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Stiekeme camera's van NOS bij huwelijk

Thursday, 13 Dec 2001 door Danny

(speciaal voor Bastiaan)

Hilversum,

Camera's verstopt in bloemstukken, in goudfolie gewikkelde camera's aan het koorhek en een `stiekeme' camera op de preekstoel om de sopraan Miranda van Kralingen goed in beeld te kunnen brengen.

De NOS wendt al haar vindingrijkheid aan om op 2 februari onopvallend maar sterk present te zijn bij het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. De camera's worden zoveel mogelijk weggemoffeld om ze niet uit de toon te laten vallen in het middeleeuwse interieur van de kerk.

In de Nieuwe Kerk zijn zo'n 20 cameramannen aanwezig, van wie één `vermomd' - in jacquet - als zanger van het Nederlands Kamerkoor. Om de door ds. Nico ter Linden geleide dienst zo weinig mogelijk te verstoren zijn zeven camera's op afstand bedienbaar. NOS-regisseur Rudolf Spoor heeft een speciaal team uit Engeland laten overkomen om een aantal van die mini-camera's te bedienen: ,,Tijdens het huwelijk van de Noorse kroonprins in augustus zag ik een Engels team met die mini-camera's werken. Ik heb deze mensen meteen uitgenodigd om op 2 februari naar Nederland te komen.''

Aangezien in de kerk niet heen-en-weer mag worden gelopen, wat overigens ook niet kán omdat het godshuis bomvol zit, komt achterin bij het orgel een camera met een extreem lange telelens (85 maal), waarmee kan worden ingezoemd op de hervormde predikant. Om de binnenkomst van het bruidspaar goed te kunnen vastleggen, worden vijf enorme kroonluchters met 316 echte (!) kaarsen enkele decimeters omhoog getakeld.

NOS Actueel zet 2 februari 100 verslaggevers, regisseurs en producers en 400 technici in om de voltrekking van het burgerlijk huwelijk in de Beurs van Berlage door burgemeester Cohen en de kerkelijke inzegening daarna in beeld te brengen. Er wordt gebruikt gemaakt van 60 camera's, 25 hoogwerkers en kranen en (bij goed weer) twee helikopters.

Op de Nieuwezijds Voorburgwal in de hoofdstad zal een televisiedorp verrijzen, waar de eindredacties van NOS Actueel, het Journaal en NOS Internet hun domicilie kiezen, en waar vandaan de verslaggevers uitvliegen. De mega-operatie, te vergelijken met de registratie van een Elfstedentocht of het EK Voetbal in 2000, is al maandenlang in voorbereiding bij de NOS. In augustus brachten hoofd NOS Actueel Lars Andersson en Rudolf Spoor een bezoek aan Oslo, waar het huwelijk werd voltrokken tussen kroonprins Haakon en Mette-Marit Tjessem Hoiby.

Daar kwam de NOS op het idee een mini-camera aan te brengen in de Gouden Koets tijdens de rijtoer van Willem-Alexander en Máxima door het centrum van Amsterdam na de huwelijksinzegening. Wat in Noorwegen wél kon, werd in Nederland echter afgewezen. Ook mag de NOS niet filmen tijdens het déjeuner waarop de koninklijke familie de bruiloftsgasten na de balkonscène (met of zonder kus) onthaalt in het Koninklijk Paleis op de Dam. Evenmin mag de NOS verslag doen van het feest dat koningin Beatrix op haar verjaardag - 31 januari - aanbiedt aan het dan aanstaande bruidspaar.

Lars Andersson toonde zich gisteren enigszins teleurgesteld over het gebrek aan medewerking op dit punt. ,,De koninklijke familie maakt een zeer strikte scheiding tussen wat zij ziet als haar publieke- en haar privé-leven. In Oslo mocht de televisie wél opnamen maken van het aansnijden van de huwelijkstaart en andere feestelijkheden. Helaas hebben we de Rijksvoorlichtingsdienst niet kunnen ompraten om dit in Nederland ook mogelijk te maken.'' Terwijl er toch al 17 keer is vergaderd met de RVD.

De NOS, die als enige omroep mag filmen in Beurs en kerk, schuift als centrale presentatoren Maartje van Weegen (in Amsterdam) en Sacha de Boer (in Hilversum) naar voren. Een aanvraag om het bruidspaar te mogen interviewen, is nog niet beantwoord.

Met eventuele rellen is rekening gehouden. Andersson: ,,We zullen de kijker in dat geval vaak verwijzen naar extra bulletins op Nederland 3, zodat de op Nederland 2 uitgezonden plechtigheden niet al te zeer verstoord worden. We willen geen herhaling van 1980, toen bij de inhuldiging van koningin Beatrix feestelijkheden en rellen nogal door elkaar liepen.''

De NOS levert de beelden tegen betaling aan alle omroepen die daarom verzoeken, zowel in binnen- als buitenland.

De buitenlandse omroep - er worden 20 à 30 tv-stations verwacht, naast in totaal 2000 schrijvende journalisten - kan zijn intrek nemen in een internationaal rtv-dorp aan de Raadhuisstraat. Van de Duitse publieke omroep is al bekend dat zowel ARD als ZDF rechtstreeks verslag zal doen van de huwelijksplechtigheden. `Duitsland' komt met 80 man naar Amsterdam en wil zelfs een eigen studio.

Van een ander land dat gek is op royalty, de Verenigde Staten, is nog niet bekend of en hoeveel tv-ploegen afreizen naar de Nederlandse hoofdstad.

De Argentijnse tv zal zeker aanwezig zijn, denkt de NOS. Vanuit Buenos Aires zullen Twan Huys en Tineke Holtwijk verslag doen van hoe de Argentijnen het huwelijk van hun landgenote ondergaan. Uiteraard zal ook worden gepoogd vader Zorreguieta op te sporen.

NOS Actueel, dat op een recordaantal van negen miljoen kijkers rekent, begint al met uitzenden op vrijdagochtend - de voorpret - en pakt de camera's zaterdagavond laat pas weer in.

(Bron: Algemeen Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: