Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


AD: Dikke voldoende voor kerstrede

Thursday, 27 Dec 2001 door Danny

Rotterdam,

Een heldere spreekstem, lopende zinnen en een kerstboodschap waarvan menig dominee nog iets kan opsteken. Koningin Beatrix krijgt een dikke voldoende van drie deskundigen die haar kersttoespraak op verzoek van het Algemeen Dagblad bekeken. De kersttoespraak werd door 880.000 mensen bekeken op televisie. Dat aantal was fors lager dan de ruim 1,6 miljoen kijkers in 2000.

Koningin Beatrix heeft er in haar kersttoespraak van dit jaar op gewezen dat wraakzucht geen goed antwoord is op daden van haat. "Oog om oog maakt de wereld blind", aldus de vorstin in haar rede voor radio en televisie.

De rede stond duidelijk in het teken van de aanslagen van 11 september en de gevolgen daarvan. ,,Het gebrek aan eerbied voor leven èn dood en de onverdraagzaamheid van waaruit terreur wordt gevoed, confronteren ons met een gedachtengoed dat verbijstert'', sprak Beatrix. Hoewel respect voor de heiligheid van het menselijk leven de hoeksteen is van elke religieuze moraal, heeft de geschiedenis volgens haar geleerd dat 'geen enkele religie gevrijwaard is tegen misbruik en valse verkondiging'.

Met een schok is de westerse wereld het afgelopen jaar getroffen in haar gevoelens van geborgenheid en 'vermeend welbehagen'. ,,Maar het gevoel van onzekerheid heeft ons er ook van doordrongen dat de wereld er niet op vooruitgaat wanneer wij mensen met de rug naar elkaar blijven staan; uiteindelijk zijn wij op elkaar aangewezen'', zei de vorstin.

In een democratische samenleving als de onze horen volgens de koningin 'erkenning van verscheidenheid in levensovertuiging en respect voor geloof van een ieder'. Beatrix stelde dat iedereen zich verdraagzaamheid eigen kan maken, al is dat niet eenvoudig. ,,Respect voor de medemens vereist dat we eigen gelijk niet steeds voorop stellen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Elkaar te begrijpen vergt veel van ons: het blijft een leerproces. Anderen alleen maar dulden is niet genoeg. Betrokkenheid bij het leven van onze medemensen is wèl iets anders dan gemakzuchtig gedogen. Waar het gaat om de principes die vreedzaam samenleven mogelijk maken, kan van onverschilligheid geen sprake zijn.''

Saamhorigheid geeft volgens de majesteit de kracht wanhoop te boven te komen en weerstand te bieden tegen het kwade.

(Bron: Algemeen Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: