Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Prins van Oranje opent jubileumexpositie 400 jaar VOC te Amsterdam

Friday, 15 Mar 2002 door Sven

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje opent vrijdag vandaag de Nationale Jubileumexpositie De kleurrijke wereld van de VOC in het Nederlands Scheepvaartmuseum te Amsterdam. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd 400 jaar geleden opgericht en was tussen 1600-1800 de grootste handels- en scheepvaartonderneming ter wereld. De expositie toont de verrijking van de westerse cultuur en samenleving door de contacten met Azië. Daarnaast wordt de groei, bloei en ondergang geschetst van de VOC en kunnen bezoekers kennismaken met het leven van de VOC-dienaren in Azie.

De expositie in het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam gaat in op de handel met India en China en de invloed van de producten uit deze landen op de Europese eet- en drinkgewoonten, mode en interieur. Zo was India de belangrijkste leverancier van beschilderde en bedrukte zijden en katoenen stoffen, zogenaamde sits. Sitsen waren gewild bij zowel mannen (kamerjas) als vrouwen (rokken en zonnehoeden) en de invloed daarvan is vandaag de dag nog terug te vinden in klederdrachten rondom het IJsselmeer. Uit China is de thee afkomstig. Aanvankelijk werd thee gedronken door de stedelijke elite, maar in de 18de eeuw werd het de drank van de hele bevolking. In de expositie zijn naast een theeservies en een beschilderde theetafel ook de Aziatische invloeden op het 18de eeuwse Europese interieur te zien.
Een van de bijzondere objecten is een Chinees behang uit 1780. Het behang is 20 meter lang en 3,5 meter hoog en toont zowel de havenstad Canton als het achterland waar de thee en zijde vandaan komen. Het behang bevat veel details zoals spelende kinderen en activiteiten in de haven.

De Nationale Jubileumexpositie is verdeeld over twee locaties. De expositie in het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam over India en China is te bezichtigen van 16 maart tot en met 27 oktober 2002. De tweede locatie is het Maritiem Museum Rotterdam. In het Maritiem Museum is een expositie te zien over de handel met Japan, Indonesie en het toenmalige Ceylon en de invloed hiervan op de Europese eet- en drinkgewoonten, mode en interieur. Op de expositie zijn onder andere een moderne keuken te zien waarin het hedendaags gebruik van specerijen getoond wordt en diverse kimonos uit Japan. Deze expositie duurt van 16 maart tot en met 15 september 2002.

(Bron: RVD)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: