Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Longembolieën

Saturday, 16 Mar 2002 door Sven

Prins Claus blijkt afgelopen maandag op Huis ten Bosch onwel te zijn geworden ten gevolge van plotseling optredende embolieën in zijn longslagader(s). Deze bloedproppen zijn vastgesteld tijdens onderzoek in het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam, waar hij sindsdien verblijft.

Het zal nu nog wat meer tijd vergen voordat de 75-jarige prins van zijn behandelend artsen het ziekenhuis mag verlaten. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had aanvankelijk rekening gehouden met een totale behandelduur van drie à vier dagen.

Artsen hebben prins Claus dagenlang onderzocht om uit te vinden waarom de prins plotseling niet goed was geworden.

Gevaarlijk

Ofschoon longembolieën, zoals de RVD in een kort communiqué ook aangeeft, effectief te bestrijden zijn met geneesmiddelen, gaat het hier om een potentieel gevaarlijke aandoening. Longembolieën zijn kleinere of grotere bloedstolsels die zijn losgeraakt uit een stollingsproces (trombose) elders in het lichaam. De losgekomen bloedproppen worden in de bloedbaan meegevoerd en blijven tenslotte in de longen steken. Daar kunnen zij kleinere maar ook grotere delen van het longweefsel buiten werking stellen.

Een longembolie kan zich manifesteren door kortademigheid of hevige benauwdheid, prikkelhoest, pijn in de borstkas, het ophoesten van bloed, een onrustige hartslag en een dalende bloeddruk. De behandeling bestaat uit het toedienen van middelen die de bloedstolling tegengaan, zoals 'heparine' en medicamenten die een oplossende werking hebben op de vastgelopen stolsels, zoals bijvoorbeeld het enzym 'urokinase'.

De oorzaak van het primaire stollingsproces kan van alles zijn: bijvoorbeeld een operatie of een verwonding, maar ook een beschadiging van een bloedvat of een kwaadaardige aandoening.

Bij een goede en tijdige behandeling kan de patiënt geheel herstellen, maar soms is ook een blijvende longfunctiestoornis het gevolg. Het spreekt echter voor zich dat de situatie ernstiger wordt naarmate de patiënt in een slechtere toestand verkeert. Als de longembolie 'massaal is' - dat wil zeggen: als bloedproppen zich in grote aantallen manifesteren in een vaatstelsel - kan de dood acuut intreden.

Vorig jaar werd bij de echtgenoot van koningin Beatrix een nier verwijderd. Later werd hij opnieuw opgenomen met nierproblemen. Prins Claus kreeg deze week onder andere bezoek van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: