Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Jarige Prins Willem-Alexander prikkelt watermanagers

Saturday, 27 Apr 2002 door Danny

Den Haag,

Prins Willem-Alexander is vandaag 35 jaar geworden. Alles draaide het afgelopen jaar om Het Huwelijk. Maar tussen de voorbereidingen door schreef de kroonprins ook nog een stevige waternota.

In Zweden zijn de voorstellen van prins Willem-Alexander in elk geval positief ontvangen. ,,Hij zegt precies waar het op staat. De aanpak van de wereldwijde watercrisis is de belangrijkste stap op weg naar de oplossing van de armoede in de wereld'', zegt directeur Anders Berntell van het Stockholm International Water Institute.

Berntell heeft de notitie No Water No Future met belangstelling gelezen. Het document is geschreven door Willem-Alexander. Het is zijn bijdrage aan de wereldtop deze zomer in Johannesburg over duurzame ontwikkeling. Op verzoek van VN-baas Kofi Annan zit de prins in het Panel of Eminent Persons. Deze club mensen zal in Johannesburg aanbevelingen doen aan de deelnemende ministers.

,,De prins is voorzichtig en neemt geen duidelijke stelling in. Maar hij probeert wel de discussie aan te wakkeren met zijn voorstellen'', zegt Berntell. Interessant zijn volgens hem de doelstellingen die Willem-Alexander heeft geformuleerd. Zo wil de prins dat in 2015 het aantal mensen dat niet beschikt over schoon drinkwater met de helft is teruggebracht. ,,Een ambitieus plan dat de ministers in Johannesburg zeker zal prikkelen'', zegt Berntell.

Ook Erik Mostert van de Technische Universiteit Delft noemt de voorstellen ambitieus. ,,Maar dat moet ook als je iets wilt bereiken. Het internationale waterbeheer is een kwestie van lange adem en kleine stapjes. Het is duidelijk dat de prins op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Maar hij blijft wel vaag over de oplossingen die hij voorstaat'', zegt Mostert.



Toch staan er wel enkele pikante passages in No Water No Future. ,,Als ik het goed lees, verzet hij zich tegen het gebruik van stuwdammen. Een aantal landen zal daar niet blij mee zijn. Maar nog gevoeliger is de discussie over genetisch gemanipuleerde gewassen. Willem-Alexander streeft naar sterkere gewassen die met minder water kunnen. Daarbij sluit hij genetische manipulatie zeker niet uit'', zegt Mostert.

De passage over gentechnologie was ook Gerrit van Vuren van de Universiteit van Wageningen meteen opgevallen. ,,Op zich is het niets nieuws. Al sinds de jaren 50 en 60 kweken we gewassen die beter tegen droogte kunnen. Natuurlijk ligt gentechnologie nog altijd gevoelig. Maar veel belangrijker is de vraag wie straks de rechten heeft op gemanipuleerde gewassen. Als er octrooien komen op genvoedsel, dan hebben die arme landen er dus niets aan.''

Anders Berntell denkt dat Willem-Alexander nog een zware taak wacht om zijn voorstellen in Johannesburg aan de man te brengen. ,,Water is niet het enige onderwerp dat op de wereldtop aan de orde komt. Alles draait natuurlijk om de eindverklaring die de minister moeten tekenen. Pas als die klaar is zullen we weten hoe goed jullie prins het heeft gedaan.''

(Bron: Algemeen Dagblad, door Job van de Sande)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: