Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Koninginnedag in Hoogeveen en Meppel

Monday, 29 Apr 2002 door Danny

Hoogeveen / Meppel,

Hare Majesteit de Koningin en leden van de Koninklijke familie vieren morgen Koninginnedag mee in Hoogeveen en Meppel, in de provincie Drenthe. Zoals bekend had de Koningin vorig jaar al het voornemen in deze steden de festiviteiten bij te wonen, maar ging dat toen niet door in verband met de mond- en klauwzeerproblematiek in de regio. Wel bracht een delegatie uit beide steden begin mei een bezoek aan paleis Huis ten Bosch. De Koningin bevestigde bij die gelegenheid dit jaar graag alsnog de feestelijkheden te willen bijwonen. De Koninginnedagprogramma's in de beide steden zijn in grote lijnen gelijk aan die van vorig jaar.

Hoogeveen, met 53.000 inwoners, is de derde stad van Drenthe. De oorsprong van de plaats ligt in de afgraving van een groot veengebied en het transport van turf naar het Westen. Industrialisatie en de bouw van nieuwe woonwijken en voorzieningen zorgden ervoor dat Hoogeveen in de jaren zestig de snelst groeiende plaats was van Nederland. Het huidige Hoogeveen is een moderne industriekern midden in het Drentse landschap. De Stichting Viering Nationale Gedenkdagen organiseert jaarlijks een aantal activiteiten op Koninginnedag. De gemeente co÷rdineert dit jaar de organisatie van het koninklijk bezoek en de festiviteiten.

Meppel, met 30.000 inwoners, is een stad met een ruim en groen karakter. Het ligt al eeuwen op een kruispunt van riviertjes en stroompjes. De verbinding met het water is gebleven: het Meppelerdiep is toegankelijk voor grote schepen. De industriÙle bedrijvigheid is dan ook met name langs het water te vinden. De stad heeft een regiofunctie voor tal van voorzieningen. De Koninginnedagviering wordt elk jaar georganiseerd door de Stichting Nationaal FeestcomitÚ in Meppel en de Oranjevereniging in Nijeveen.

Het is de tweede keer dat de Koningin en haar familieleden de Koninginnedagviering in Drenthe bijwonen. In 1982 bezochten zij het feest in Zuidlaren. Mr. Pieter van Vollenhoven viert op morgen zijn 63ste verjaardag en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Juliana viert haar 93ste verjaardag.

(Bron: RVD)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: