Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


2e lustrum voorbij (deel 1)

Wednesday, 15 May 2002 door Sven

Het tweede lustrum van Moresgenootschap Ius Sanctus is bijna voorbij. 21 mei aanstaande bestaat MIS alweer 11 jaar en daarmee is het lustrumjaar afgelopen. Vooraf waren de verwachtigingen hooggespannen. Helaas zijn niet helemaal an de verwachtingen voldaan. Er zijn wat activiteiten niet doorgegaan die wel op het programma stonden. De activiteiten die wel door zijn gegaan waren een doorslaand succes.

Het begin van het Lustrumjaar was op 1 mei 2001 met de grote Lustrum BBQ in De Meern. Na gezeur van Menno zijn Bjorn en Sven naar hem toegegaan om hem gerust te stellen. Tijdens dit overleg werd de BBQ gepland. De BBQ werd een doorslaand succes. Ruim 20 Moresleeden wisten de weg naar huize Bastiaan & Wouter te vinden om aldaar te genieten van een spetterende BBQ

Het Lustrum werd officieel geopend op de grote dag zelf: 21 mei 2001. Op een 'normale' maandagavond kwamen toch nog 15 Leeden bij elkaar om het 10-jarig bestaan te vieren. Onder het genot van een biertje werd het lustrum besproken en vooruit gekeken naar het komende jaar.

Het hoogtepunt van het lustrumjaar was twee weken later: de uitreiking van de Proefdruk van MIS. De Proefdruk werd gepubliceerd in De Meern door de grote motivator achter dit project: Sander. Of zoals verslaggever Danny het destijds verwoordde:
"Indrukwekkend, prachtig, mooi, complimenten en vakwerk. Dat waren de meest gehoorde termen zaterdagavond in De Meern, waar de Leeden van Ius Sanctus de allereerste Almanak kregen overhandigd.

Het Oranje boekwerk bestaat uit maar liefst 256 pagina's en is aan de voorkant voorzien van het logo in reliëf gedrukt. Verder staat aan de zijkant de tekst "Moresgenootschap Ius Sanctus Ter Discussie", het thema van de almanak. Naast de vele voorwoorden van onder andere de commissaris van de Koningin van de provincie Overijssel, Mr.M. Moszkovich en Emile Ratelband zijn veel verhalen van de Leeden zelf te vinden, ondergebracht in de thema's "Persoonlijk", "Sagen en Legenden","Zeilen" en "Commissies".
"

In de zomer was er het lustrumzeilen. Het weekend was er een bedrijvigheid en een drukte, welke nog nooit was gezien binnen MIS. Het aantal van 53 Moresleeden werd gehaald op het hoogtepunt. Het zeilen 2001 verloopt tot op heden uitstekend. Prima weer, veel gezelligheid en aanspraak. Inmiddels is een groot gedeelte van Moresgenootschap Ius Sanctus al weer druk aan het werk, studie of op een andere vakantie gegaan.

Zo'n twintig leeden zullen nog tot aan het einde van deze week in Friesland verblijven. De groep is herkenbaar aan de witte overhemden met rood-wit-blauwe strikjes of de oranje polo's met daarop www.ius.org.


Na het zeilen stond de Intro voor de deur. Normaal een gebeurtenis om bier te drinken met eerstejaars. Afgelopen jaar werd er in het geheim gesmeedt aan een plan om de Intro legendarisch te maken: Ook valt er nog weinig te melden omtrent de geheime plannen. Wel is inmiddels duidelijk geworden dat de voorgenomen actie veel stof zal doen opwaaien in den lande en dat de Hooghe Raad, het bestuursorgaan van Moresgenootschap Ius Sanctus, zelf ook niet op de hoogte is van deze mysterieuze praktijken.

Het bleek OPA te zijn. Vol enthousiasme vertelt initiatiefnemer Martijn: We hebben een oude-SRV wagen gekocht om te verbouwen tot rijdende kroeg ... Een naam voor de oude SRV wagen is er nog niet, maar v/d V noemt het object liefkozend "OPA". "Dat klinkt namelijk wel goed: We gaan even met OPA rijden of, als de wagen aangeduwd moet worden, OPA loopt niet al te best" aldus v/d V. Op de vraag of hij trots is op het project antwoord hij: "Ach, trots, het is nu in ieder geval zo dat de plussen opwegen tegen de minnen."

(er is gebruik gemaakt van de teksten van oud hoofd-verslaggever Danny. Deze zijn al eerder op www.ius.org verschenen. Bedankt!)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: