Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Magistraatswissel binnen Ius Sanctus

Sunday, 19 May 2002 door Danny

Enschede,

Moresgenootschap Ius Sanctus kent sinds afgelopen vrijdag een nieuwe Magistraat. Tijdens de Algemeene Vergadering van het genootschap in Antigoon werd Magistraat Kolbeek gewisseld voor Magistraat Schenkel.

Schenkel is geen onbekende binnen het genootschap. Voordat hij Magistraat werd bekleedde hij al het Griffierschap en is hij daarnaast sinds enkele maanden hoofdverslaggever van de website. Nu gaat hij vanuit het hoogste ambt van de Hooghe Raad binnen Ius Sanctus het genootschap leiden.

Met de wisseling van Magistraat Kolbeek komt er een einde aan een opmerkelijke periode. Een periode waarbij Magistraat Kolbeek veelvuldig binnen en buiten Antigoon van zich heeft laten horen. Een periode die gekenmerkt wordt door vele activiteiten, gebeurtenissen en nieuwe maatregelen.

Nog voordat Kolbeek officieel Magistraat werd liet hij aan het genootschap al zijn tanden zien door de huidige Magistraat van dat moment, Den Braber, te verslaan in een studentikoze braspartij. In de minutenlange strijd tussen Kolbeek en Den Braber wist hij uiteindelijk het strikje van den Braber te bemachtigen. Om de zaak te evalueren werd na afloop aan de piano een biertje gedronken.

De Magistraatsperiode van Kolbeek begon op 12 oktober 2001. Het was een plechtig moment. De sigaren "Panatella Magistraat" werden overhandigd, de eed gezworen en toen werd, na lovende woorden ten opzichte van oud-Magistraat Den Braber, Moreslid Kolbeek de nieuwe Magistraat.

Eén van de nieuwe maatregelen die hij na zijn aantreden direct nam was het interne communicatiesysteem "Geblaat" en de website van Ius Sanctus officieel tot communicatiemiddel te bestempelen. Ook de banden met de Oranjevereniging Enschede moesten worden verbeterd. Inmiddels heeft het genootschap dankzij deze besluiten een makkelijker wijze van communiceren gekregen en zijn er vele activiteiten geweest waar Ius Sanctus en de Oranjevereniging bij betrokken waren. Hoogtepunt was het bezoek aan de Amsterdam Arena om het officiële programma van het huwelijk tussen Kroonprins Willem-Alexander en Maxima bij te wonen. Daarnaast zijn inmiddels twee Leeden van Ius Sanctus toegetreden tot het bestuur van de Oranjevereniging en schreef Kolbeek een verhaal over Ius Sanctus voor het boekje van de Oranjevereniging.

Ondanks het gebrek aan ervaring van de Hooghe Raad en Magistraat Kolbeek om de “Periode der Toetsing en Beoordeling” te begeleiden was de Magistraat van begin af aan enthousiast. In een interview met uw verslaggever zei hij aan het begin van de periode: “ Het wordt een zware maar leuke Moreswaardige periode."

Zwaar werd de periode zeker, maar achteraf gezien zijn de zaken perfect afgehandeld en is het genootschap in zijn periode weer met vier mensen toegenomen. Magistraat Kolbeek was populair bij de nieuwe lichting. Zo werd hij door hun, als een koning op zijn troon, op de schouders van de kandidaten naar huis gedragen.

Daarnaast was Magistraat Kolbeek in voor een geintje. Denk maar aan het geheime overleg tussen uw verslaggever en de Magistraat waarin hij toestemming gaf voor het verstrekken van opdrachten via de website, of zijn actiebereidheid om Moreslid van der Veen te redden uit de Universiteitsbibliotheek.

Verder wist hij samen met de inmiddels nieuwe Magistraat Schenkel de advertentieruimte op de midden-pagina van het diesboekje van ASV Taste te bemachtigen. Door snel te handelen wisten beide Heeren de belangrijkste pagina's op te kopen. Hun blijdschap was zo groot, dat zij door middel van het dansen van de bekende vogeltjesdans dit, tijdens de ALV, aan de overige Leeden van de vereniging lieten zien. Op deze pagina werden uiteindelijk de websites van beide Heeren gepromoot.

Ook bracht Kolbeek de Kanselier van het genootschap ernstig in verlegenheid toen zijn telefoon tijdens de inauguratie van nieuwe ASV Taste leden over ging. De Kanselier was bij de plechtigheid in een kerk in de Enschedese binnenstad aanwezig toen de Magistraat hem belde. Kolbeek was dan ook stomverbaasd dat de Kanselier de telefoon mee had genomen naar de inauguratie. “Ik snap er niets van. Normen en Waarden! Ik schaam me diep voor deze gebeurtenis." was zijn reactie.

Magistraat Kolbeek was ook op alle activiteiten aanwezig die al dan niet in Moresverband werden georganiseerd. Zo bezocht hij voor het eerst de Military van Boekelo zonder die dag te moeten werken. Hij en een aantal andere Leeden van Mores deden dit de afgelopen vijf jaar al en zij mogen dan ook terecht Ereleden genoemd worden.

Magistraat Kolbeek wist met bepaalde uitspraken en beslissingen het discussieergehalte van het genootschap weer op peil te brengen. Vooral de aankondiging dat hij een grootscheepse kledingcontrole ging houden riep veel stof op. Hij besloot hiertoe omdat hij vond dat de kleding met name jasjes van Leeden van Mores niet altijd even gepast waren.

Daarnaast konden de leden van Taste ook niet aan de kledingcontrole ontsnappen. Kolbeek ging de leden van Taste ook controleren op het dragen van witte sokken en *portschoenen op de sociëteit.
Menigmaal wist Kolbeek ook paniek binnen het genootschap te zaaien. Zo kondigde hij aan dat na een Cantus de Kist der Verschrikkingen weg zou zijn. De Kist was echter niet weg, maar door Kolbeek zelf vanuit Antigoon gehaald, omdat de Leeden van de Cantussenaat dat waren vergeten. Om hun een lesje te leren verspreidde hij het bericht dat de Kist zoek zou zijn. Deze berichtgeving leidde vervolgens tot een storm van verontwaardiging binnen Mores, maar zorgde tegelijkertijd ook voor paniek binnen de verantwoordelijke Cantussenaatsleden. “Laksheid wordt niet meer getolereerd” aldus Magistraat Kolbeek destijds.

Naast het niet meer accepteren van laksheid hield Kolbeek ook niet van het overtreden van de regels en hield hij de normen en waarden hoog in het vaandel. Zijn optreden in de media tegen de publicatie van de “naakte” foto van Koningin Beatrix in de almanak van Audentis was hard. Kritiek en lof waren het gevolg, maar Magistraat Kolbeek bleef met beide benen stevig in zijn schoenen staan.

Magistraatswaardig.

De Magistraatsperiode van Kolbeek zit erop. Het waren opmerkelijke en zware maanden voor hem. Nu kan hij de komende periode bijkomen van alle gebeurtenissen en toezien hoe de nieuwe Magistraat zal gaan handelen. Daarna zal Kolbeek ongetwijfeld de boel binnen het genootschap blijven opschudden als Lid van de Orde der Verheevenen. Ius Sanctus zal met het einde van de “Periode Kolbeek” gelukkig dus nog lang niet verlost zijn van deze Moreswaardige (Oud) Magistraat.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: