Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Koningin Beatrix voor het eerst oma

Sunday, 09 Jun 2002 door Danny

Den Haag,

Koningin Beatrix is oma geworden. Prinses Laurentien, echtgenote van Beatrix' en Claus' jongste zoon prins Constantijn, is zaterdagavond bevallen van Eloise Sophie Beatrix Laurence. Het meisje verdringt prinses Margriet van de vierde plaats in de lijn van troonopvolging.

De bevalling had kort voor 23:00 uur plaats in het Bronovo Ziekenhuis te Den Haag. Volgens de vader maken moeder en kind het goed. ,,Wij voelen ons intens gelukkig en dankbaar'', aldus de prins. De baby woog bij de geboorte 3715 gram en is 51 centimeter lang. Het meisje krijgt de roepnaam Eloise.

Al voor het huwelijk van de ouders is bepaald dat hun kinderen graaf of gravin zouden worden en het predikaat jonkheer of jonkvrouwe zouden krijgen. Ze krijgen de naam Van Oranje-Nassau van Amsberg. Ze heten dus Graaf of Gravin van Oranje-Nassau, jonkheer of jonkvrouwe van Amsberg. Een prinsentitel heeft er nooit ingezeten: steeds meer prinsen is juist niet iets waar 'Den Haag' op zit te wachten.

Het meisje is vooralsnog lid van het koninklijk huis. Het is immers een kleinkind van de regerend vorst en dus familie in de tweede graad. Als Willem-Alexander de troon heeft bestegen, wordt ze volgens de nieuwe regelingen 'derdegraads' en valt dan af als lid van het koninklijk huis. De nieuwgeborene blijft wel in de lijn van troonopvolging, maar schuift naar een lagere plaats als Alexander en of Friso vader worden.

Prins Constantijn (32) werkt sinds vorig jaar als strategisch beleidsadviseur bij Booz Allen & Hamilton in Londen. Hij studeerde in 1995 in Leiden af als jurist. Daarna werkte hij bij de Europese Commissie in Brussel, om vervolgens in Fontainebleau een studie te volgen aan het European Institute of Business Administration.

Op 17 mei 2001 trouwde de prins met Laurentien Brinkhorst, die op 25 mei 1966 in Leiden is geboren. Ze is de enige dochter van Laurens Jan Brinkhorst, demissionair landbouwminister. Sinds een jaar werkt ze bij de Londense vestiging van het internationaal adviesbureau op het gebied van strategische communicatie en public affairs Adamson BSMG Worldwide, dat na een fusie overigens Weber Shanwick heet. Laurentien is er momenteel hoofd van een 'Corporate Communications Practice'.

Laurentien is niet van adel, maar mag wel de titels van haar man voeren en zich dus prinses en koninklijke hoogheid laten noemen. Prins en prinses treden weinig in de openbaarheid. Wel zijn ze van de partij op bij voorbeeld koninginnedag. Bij de meest recente aflevering viel vooral het enthousiasme van dit paar op. Het werd niet moe handen te schudden met het publiek. Er was weinig van te merken dat Laurentien er in opiniepeilingen als een van de minst populaire leden van het huis afkomt.

Hoewel de jonge ouders in Londen wonen, is enige tijd geleden een van de gastenappartementen van Paleis Huis ten Bosch tijdelijk ingericht voor het stel en de baby, die natuurlijk in Nederland geboren moest worden.

(Bron: ANP)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: