Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Koningin reikt vaandel en standaarden uit aan Artillerie te Oldenbroek

Tuesday, 24 Sep 2002 door Erik

Enschede,

Hare Majesteit de Koningin reikt dinsdag 24 september op de Legerplaats bij Oldebroek een vaandel en twee standaarden uit aan de eenheden van het Wapen der Artillerie. Het Korps Veldartillerie en het Korps Rijdende Artillerie ontvangen een standaard, het Korps Luchtdoelartillerie een vaandel. De uitreiking vindt plaats bij de viering van 325 jaar Artillerie. De artillerie heeft niet eerder een vaandel of standaard gekregen.

Vaandels zijn van oudsher als herkenningstekens in gebruik bij de infanterie en cavalerie. Bij de cavalerie zijn ze kleiner en op een kortere stok gemonteerd, en worden daar standaard genoemd. Oorspronkelijk werden zij gebruikt om op het slagveld de commandanten te laten zien waar hun infanterie- en cavalerieregimenten zich bevonden. Voor de artillerie werd dat niet nodig geacht, want die was voortdurend goed te lokaliseren door de rookontwikkeling en het geluid: het kanon was haar banier.

Tegenwoordig heeft het gebruik van de herkenningstekens uitsluitend een ceremonieel karakter. Zij worden gebruikt bij publieke optredens en bij officiële plechtigheden. Op het vaandel of de standaard staan krijgsverrichtingen van het onderdeel vermeld. De officierseed bij de infanterie en cavalerie wordt op het vaandel of de standaard afgelegd. Bij de artillerie wordt de officierseed afgelegd met de hand op een sjabrak, een versierd zadelkleed met het monogram van de regerend vorstin, die over de loop van het kanon wordt gehangen.

Door technische ontwikkelingen als de invoering van artilleriemeetapparatuur, raketten, opsporingsradars en remotely piloted vehicles ontbreekt het kanon inmiddels bij een aantal artillerie-eenheden als uitrustingsstuk. Voor hen is er geen directe relatie meer met het kanon, terwijl er toch de eed of belofte op wordt afgelegd. Het artilleriegezegde 'het kanon is ons banier' is dus niet meer van toepassing op alle artilleristen.

In de loop der tijd hebben, met uitzondering van de artillerie, alle korpsen en regimenten van de Koninklijke Landmacht een vaandel of standaard gekregen zonder relatie met de oorspronkelijke functie ervan. De drie eenheden van het Wapen der Artillerie zijn nu als laatste aan de beurt om er een te ontvangen.

Bron: www.koninklijkhuis.nl


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: