Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Spraakmakende Moresavond

Sunday, 03 Nov 2002 door Erik

Enschede,

Zaterdagavond, het was weer zover: Moresgenootschap Ius Sanctus had een grootse activiteit gepland, en wel in Societeit Antigoon!

De societeit was afgehuurd en de Moresleeden en Kandidaten konden zich helemaal uitleven, en dit gebeurde dan ook. Rond de klok van half zeven werd begonnen met een door de Kandidaten bereide maaltijd. Alle Moresleeden en Kandidaten lieten zich dit goed smaken en legden zo een goede bodem voor de rest van de avond, want er was een speciale cantus in het vooruitzicht.

Na het eten en het nuttigen van enige biertjes was het echter eerst tijd voor een aandracht tot aanklacht ingediend jegens de verslaggevers Schenkel en van Dijk wegens de gebrekkige berichtgeving op deze website. Beide heeren werden, na het horen van de aanklacht,de defensie en het beraad van het Hof, schuldig bevonden en kregen dan ook een straf toebedeeld. Het was een drieledige straf waarvan u de uitvoering deze maand zult merken.

Hierna volgde de belangrijkste activiteit van de avond: de speciale cantus. Alle Moresleeden en Kandidaten begaven zich naar de grote kroeg om aldaar het Io Vivat in te zetten op het moment dat de Senaat de ruimte betrad. De Senaat bestond bij aanvang uit de volgende personen:
Preases: Dhr. van der Veen
Procantor: Dhr. van't Wel
Ab Actis: Dhr. Schenkel
Schachtenmeester: Dhr. Stam

Tot zover allemaal normaal, maar gedurende de gehele cantus wisselde om de paar minuten de Senaat van personen. Alle aanwezige Moresleeden en Kandidaten mochten diverse functies binnen de Senaat uitvoeren, de wissel werd door een loterij en per functie gedaan. Zo kwam het voor dat de Schachtenmeester ineens Preases werd, en iemand die naar voren werd geroepen opeens Ab Actis werd. Op deze manier kreeg iedereen diverse functie toebedeeld, wat af en toe leidde tot hilarische momenten. Straffen als de Wiedergutmachungsschnitzel, beschuitfluiten, straffen met alcoholische versnaperingen en Adje Germanica kwamen allemaal langs, en leidde dan uiteindelijk ook tot veel natte kledij en escalatie. Om ongeveer half elf werd de cantus afgelsloten en werd er rustig een biertje gedronken, de troep die veroorzaakt was opgeruimd en ging iedereen naar de kleine kroeg.

Millionen was het volgende spel. De dobbelstenen werden te voorschijn gehaald, het bier werd getapt de Leeden en Kandidaten schaarden zich rondom twee tafels en er kon begonnen worden. Het eins, zwei, drei, vier, funf, sechs, saufen werd luidkeels vele malen geschreeuwd, trucjes werden toegepast, kortom het was enorm gezellig.

Maar aan alle gezelligheid komt dan ook een einde en zo ook voor deze avond. Een tiental aanwezigen hebben de kroeg schoongemaakt en opgeruimd en de lichten gingen uit. Uw verslaggever ging naar huis, maar heeft uit betrouwbare bron vernomen dat een aantal Leeden en Kandidaten op het moment van schrijven nog steeds Enschede onveilig maken....

Al met al was het een geweldige avond, die zeker voor herhaling vatbaar is. Komende week staan er weer veel dingen op het programma.
We zullen het allemaal gaan beleven...



Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: