Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Mexen mag weer!

Tuesday, 07 Jan 2003 door Jochem


Wie zich in de discussie over normen en waarden stort, doet dit met een reden. Bijvoorbeeld vanuit een gevoel van ‘onbehagen’ zoals dat door de heer Pim F. de samenleving in is geslingerd. Een gevoel gebaseerd op mediagenieke praatjesmakers die niets liever doen dan feiten achterwege laten en paniek zaaien. Maar vaak ook vanuit de oprechte gedachte dat normen en waarden essentiele ‘afspraken’ zijn in een samenleving waarin mensen op een kluitje leven en elkaar respecteren.

Moresgenootschap Ius Sanctus is bij uitstek een genootschap dat vanuit de laatstgenoemde gedachte in woord en daad haar steentje probeert bij te dragen aan het normen en waarden debat, en dat al sinds 1991. Daarnaast brengen wij de uren door met bier drinken en mexen

Het bevreemde mij daarom zeer dat ik in het befaamde boek Utopia van Thomas More de volgende (vertaalde) zin las:

“Dobbelen en dergelijke bête en demoraliserende vermaken zijn er ten enen male onbekend.”

Ik zag onmiddelijk de consequentie van deze woorden: dobbelspelen staan een samenleving waarin moraal, normen en waarden een belangrijke plaats innemen in de weg en uitgerekend Moresgenootschap Ius Sanctus doodt de kleine uurtjes met zelfs twéé populaire dobbelspelen. Mexen en Millionen. Ik belde daarop onmiddelijk de heer Martijn vd V. voor een reactie. En jawel, de heer Martijn vd V. wist mij, en ik hoop ook u, gerust te stellen met de volgende woorden:

“Het toegeven aan dobbelspel doen wij in de wetenschap dat het demoraliseert en zadelt ons op met een schuld en schaamtegevoel dat ons moreel verplicht met grotere ijver de Hogere Standaard na te streven.”



Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: