Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Code Oranje, spanning op de Amerikaanse ambassade te Riga

Friday, 21 Mar 2003 door Vanderveen

Als uw favoriete oorlogsverslaggever reisde ik naar Riga, officieuze hoofdstad van de Baltische States en in 1991 van de SovjectUnie de onafhankelijkheid “gekregen”. Met camera en notitieblok installeerde ik me op nog geen 300 meter van de Amerikaanse Ambassade om de ontwikkelingen van dichtbij te beschouwen. Helaas hebben de nijvere Letten een historisch lijkende heuvel tussen hotel en ambassade geplaatst zodat het 24/7 in de gaten houden van de ambassade lastig werd. Omdat de voormalig oostbloklanden hebben zich uitgesproken voor een oorlog tegen Irak, met als argumentatie dat zij weten hoe het is om onder een totalitair regime te leven, is de Amerikaanse ambassade een mogelijk object van aanslagen of op zijn minst protestacties, de reden waarom ik hier naar toe ben uitgezonden.

Poolshoogte nemend op de eerste dag van de aanval op Irak telde ik bijna tien CD auto’s, behorende tot het Corps Diplomatique, vrijwel een verdrievoudiging van het normale aantal. Een zelfde aantal politieagenten stond rond het gebouw geschaard strakke gezichten, wapens omgord. Een grote terreinwagen scheurde langs uw verslaggever, die twee mannen uit de grote bolide zag springen. Zij renden naar de zij-ingang in het sterke hek, waar zij tot verbazing van uw verslaggever zonder controle naar binnen kwamen. Een sprint werd getrokken naar de voordeur, uitzonderlijk gezien de bedachtzaamheid waarmee staatszaken normaliter bejegend worden. Het kan duiden op grote spanning in het gebouw. De chauffeur van de witte terreinwagen schermde met zijn hand zijn ogen af toen uw verslaggever de wagen aan een onderzoek onderwierp. Waarom was deze chauffeur bang herkend te worden?

Amerikanen over de hele wereld hebben de Code Oranje gekregen. De gedachte dat dit een eerbetoon is aan de Nederlandse opstelling in de kwestie of een voorbode van *oetbalevenement is niet correct, het is de een na hoogste staat van paraatheid voor VS-burgers. Binnen moresgenootschap Ius Sanctus zal over enige tijd ook de Code Oranje van kracht worden wanneer de voorbereidingen voor Koninginnedag van start zullen gaan en de fusten witbier besteld zullen worden. Tot die tijd wordt u van Code Oranje op de hoogte gehouden.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: