Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Overlijden prinses Juliana

Saturday, 20 Mar 2004 door Remko

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekendgemaakt dat Prinses Juliana zaterdag 20 maart om tien voor zes in de ochtend op 94-jarige leeftijd op Paleis Soestdijk overleden is aan de gevolgen van longontsteking, gecombineerd met algehele verzwakking van het gestel.

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 trouwt ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Het echtpaar krijgt vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke.
Juliana was van 1948 tot 1980 een zeer geliefde koningin der Nederlanden. Bij haar inhuldiging in de Nieuwe Kerk te Amsterdam zei ze: ,Wie ben ik, dat ik dit doen mag?’. In 1980 maakte Juliana bekend dat ,haar krachten afnamen'. Haar oudste dochter Beatrix volgde haar in dat jaar op.

Na haar aftreden in 1980 heeft ze een rustige oude dag. De laatste jaren verschijnt ze niet meer in de openbaarheid. Prins Bernhard maakte in 2001 bekend dat ze haar geheugen praktisch volkomen kwijt was.

Heel Nederland loofde de warmte en de betrokkenheid die Juliana gedurende haar leven tentoonspreidde. Haar koningschap vervulde zij met "grote plichtsbetrachting", maar "kenmerkend was haar menselijke benadering". Want zoals zij zelf altijd al verkondigd heeft, wilde zij, mocht ze geen koningin geworden zijn, maatschappelijk werkster worden". Getuige ook de vele bezoeken die zij aflegde bij ziekenhuizen, bejaardentehuizen revalidatiecentra en kindertehuizen.
"Prinses Juliana was een hartelijke, belangstellende vrouw, die anderen op hun gemak wist te stellen. Zij wist hoe belangrijk het is om mensen positief tegemoet te treden." En toen zij op haar 71e jaar afstand deed van de troon "bleef zij zich inzetten voor de kwetsbare mensen in onze samenleving,"

Moresgenootschap Ius Sanctus condoleert alle betrokkenen, en is op dit moment in beraad hoe dit verlies te verwerken.

Bron: nu.nl


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: