Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Chapeau Chaplin!

Sunday, 16 Jan 2005 door Rutger

ENSCHEDE - De dames en heeren van Mores laten zich doorgaans classificeren als correct volk. Dit valt niet alleen terug te vinden in de omgang die zich in grote mate laat typeren als decorumrijk en formeel, maar ook in de kleding waarin de Leeden zich doorgaans wanen. Bij voorkeur in een keurig driedelig kostuum met een goedgestrikte choker of das om de nek, terwijl het begerenswaardige rugpand menigeen het nakijken geeft. Overige versierselen bestaan uit bijvoorbeeld een oranje-rood-wit-blauw strikje op een der revers of een klinkende verzameling onderscheidingen en op de borst.

Wat betreft het correcte vertoon van Mores ligt de lat dus behoorlijk hoog, immers, wanneer met het voorbeeld wil zijn moet men ook het voorbeeld geven. Het vertoon is derhalve onderworpen aan een strikt regelmatig onderhoud. De diverse onderdelen van de Mores Kledinglijn worden van tijd tot tijd vervangen teneinde de kwaliteit hoog te houden. Gescheurde jasjes, slappe dassen en andere verwerpelijke zaken zult u bij de Leeden van Moresgenootschap Ius Sanctus dan ook niet aantreffen.

Als men meer specifieker naar bijvoorbeeld het jasje met rugpand gaat kijken, blijkt dat de aanvankelijke eenvoudigheid een complexe materie bedekt. Het monteren van een vers rugpand op een nieuw jasje resulteert veelal via geklungel met naald en garen in een verre van vierhoekig bevestigd rugpand. De meeste Leeden houden zich verre van practische zaken en maken dan ook veelal de gang naar Naaiatelier Chaplin, gevestigd aan de Van Lochemstraat. Ook daar was de kwaliteit van de gegeven opdracht menigmaal onder de standaard. Er moesten daarom allerlei kunstgrepen uitgehaald worden om alsnog het gewenste resultaat te bewerkstelligen.

Het Mores Master Plan stond dus al enige tijd oog in oog met een vraagstuk van jewelste en stelde de Commissie 'Empathiek: de solutie voor Problematiek' in. Aan de kennis en kunde van Naaiatelier Chaplin werd niet getwijfeld: de kwaliteit van de naaizoom was excellent, alleen de afmetingen en plaatsing van het rugpand lieten te wensen over. Het centrale vraagstuk van de commissie is dan ook 'Hoe kan M.I.S. de minder valide buitenstaanders in de ruimste zin van het woord voorzien van begrijpelijke en goed te volgen opdrachten?'. 'Begrijp je dit?', is dan ook veelgehoorde term wanneer u de commissie aan het werk ziet.

Als vuurdoop werd Naaiatelier Chaplin afgelopen dondermiddag gecontronteerd met de opdracht om een vers rugpand op een nieuw jasje van uw verslaggever te monteren. Uw verslaggever had zich natuurlijk goed voorbereid en zich van tevoren verdiept in de vragen 'Hoe willen de heren van Chaplin een opdracht aangeleverd krijgen?' en 'Hoe doe ik dat zo simpel mogelijk?'. De lokatie waaraan de bovenkant van het rugpand zou moeten grenzen (2 maal de boordlengte) werd met een krijtstreep gemarkeerd.

Gewapend met jasje, rugpand, A4-papier stapte uw verslaggever met frisse moed het pand van Naaiatelier Chaplin binnen. Begroet door een tringelende deurbel en daarna door een vriendelijke jongeman, deed uw verslaggever de opdracht ten overstaande van de jongeman uit de doeken. De aanwijzingen over de gewenste lokatie van het te plaatsen rugpand en uitleg over de afmetingen van een A4-papier waren voor de jongeman goed te behapstukken. Nadat de jongeman akte van de opdracht had genomen en uw verslaggever een prijsopgaaf had doen toekomen, deed uw verslaggever nogmaals de opdracht uit de doeken en ook de afmetingen van een A4-papier passeerden nogmaals de revue. Immers: een belangrijk aspect van goede didactiek is herhaling. De vraag 'U begrijpt het?' werd vriendelijk beantwoord met 'Zaterdag is klaar', waarmee de jongeman bedoelde dat de opdracht zaterdag gereed zou zijn.

Met een goed gevoel stapte uw verslaggever zaterdagmiddag dan ook het etablissement van Naaiatelier Chaplin binnen. Wederom werd uw verslaggever begroet door de tringelende deurbel en daarna door de vriendelijke jongeman. Nadat uw verslaggever duidelijk had gemaakt met welke reden hij het pand van Naaiatelier Chaplin betrad, spoedde de jongeman zich naar de magazijnen om na enige tijd terug te komen met het jasje met prachtig bevestigd rugpand! Het resultaat mag er zijn: een correct jasje met daarop een vakmanschappelijk bevestigd rugpand mèt de juiste afmetingen en juist lokatie! Chapeau Chaplin!

Zo ziet u maar weer: de kwaliteit van geleverde diensten is veelal afhankelijk van begrijpelijkheid van de gegeven opdrachten. Mocht u nu ook kampen met een kloof in de communicatie tussen u en uw uitvoerder, schroomt u dan niet contact op te nemen een van de consultants van de commissie 'Empathiek: de solutie voor Problematiek'. De commissie heeft buiten dit voorbeeld om reeds ruime expertise op het vakgebieden 'Introverte Persoonlijkheden', 'Begripsvorming Vulgair Taalgebruik ('Cunt' e.d.) en 'Please Add more Marquee'.

(c) Bah'Vo!


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: