Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Koninginnedag 2005 - Verslag I

Sunday, 01 May 2005 door Rutger

Van uw Ad-Hoc verslaggever Bastiaan@L.Nl
-----------------------------------------------

Zaterdag 30 april in de vroege ochtend is voor het eerst sinds lange tijd dhr. K. gesignaleerd op een tijdstip waarbij de kleine wijzer links van de 12 staat. Het bleek dat hij een wedstrijd, appeltjes van oranje wellicht zou kunnen gaan winnen. De wedstrijd is een verkiezing voor de meest oranje man of vrouw van Enschede. Iedereen kon via internet stemmen en dus nodigde dhr K. al zijn vriendjes en vriendinnetjes uit om op hem te gaan stemmen. Al meteen na aanvang van de verkiezing stond K. op voorsprong en kon deze goed behouden. Na een grootschalige campagne vlak voor het einde had jongeheer Kaper zelfs ca. 200 stemmen, 2/3 van alle stemmen. Diezelfde ochtend op koninginnedag moest K. dus wel vroeg uit zijn bed, omdat hij wellicht de award zou kunnen winnen. De winst ging echter naar een straatvegende lesbische negerin zonder vaste woon of verblijfplaats die, zo bleek, met maar liefst 8 stemmen meer dan K. de wedstrijd had gewonnen. Ze had zeker een grote familie…

Verder in de vroege namiddag liepen enkele leeden van ius.org tesamen met andere bereidwilligen door de binnenstad van Enschede, in naam van de Oranjevereniging om donateurs te vinden. Voor slechts 10,- kunt ook u lid worden!
Als moresgenootschap hebben velen van ons een oranjegevoel en voelen ons betrokken bij het koningshuis en zijn derhalve lid van die organisatie. Een van de dingen die de oranjevereniging doet is het organiseren van koninginnedag en –voor het eerst- de appeltjes van oranje verkiezing. Met harde inzet van moresleden zijn er uiteindelijk bijna 50 man extra lid geworden c.q. donateur, mooi werk!

De tapvergunning voor de pakkerij werd ook weer eens goed gebruikt. Ouwe lullen van ius hadden chique geluncht en stonden op de tegels in het zonnetje nog een witbiertje te drinken. De sfeer was uitstekend, maar er miste nog wat muziek en zoals gebruikelijk wist dhr van A. wel ergens een werkende langspeelplatenspeler* op de kop te tikken, gevolgd door dhr. E. die zoals gebruikelijk ergens een langspeelplaat weet te traceren van een zweedse groep met daarin Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus, Benny Andersson en Agnetha Fältskog, jawel ABBA. Zoals gebruikelijk is deze samenwerking van korte duur omdat dhr van Aken ervan houdt om platen te scratchen. Exit ABBA.

Tegen het einde van de middag vloeit de alcohol met een dergelijke zonnestand meer dan normaal en dat is ook af te zien aan de activiteit van de moresleden. We hebben zelfs een kindje aan het huilen gekregen omdat pappa de hele stand verkochte voor 20,- waar het kindje nog wel wat langer mee handelaartje wilde spelen. Complete stands worden opgekocht en deze rommel wordt naar de pakkerij gesleept, of nog leuker ter plekke kapot gemaakt. Een klein meisje verkocht haar gespaarde porseleinen beeldjes van lieve diertjes voor slechts een paar euro. Deze werden gekocht, ter plekke kapot getrapt en het meisje werd nog een prettige dag gewenst. Toch wat lol voor een paar euro. Verder ontkennen we nog meer met kleine meisjes gedaan te hebben.

Het eten van de billybob was lekker, het opruimen van het terras was ook leuk. De afterdinner dip werd te lijf gegaan door nog grotere hoeveelheden witbier en oranjebitter, doordrinken was het devies. Zorgvuldig werden alle gedane investeringen die dag beoordeelt op de hoeveelheid plezier die je ermee kan hebben. Sommige onderdelen zaten zelfs nog aan elkaar en dat werd een wedstrijdje oud-Hollandsch platenspeler slingeren. Weer anderen hadden een home-trainer gevonden en gingen heuvelop-fietsen oefenen. Maar verreweg het meeste lol was met een schilderij, of althans de lijst die eromheen zat. Dit werd bestempeld tot ‘het kader’ waarbinnen ius.org moest opereren. Er moest bier besteld worden via dit kader en alle gesprekken werden ook binnen dit kader gevoerd. Dat dit geintje een hoop bierverspilling teweeg heeft gebracht mag duidelijk zijn. Maar na enkele sjoelpartijen over de bar, spoelbakduiken, biergevechten, sloopactiviteiten en andere escalatoire activiteiten besloot het SB om de kraan dicht te draaien. Voor de meeste leeden is het veilig om te stellen dat er meer pecunia aan de inwendige mensch is uitgegeven dan aan rommel.

De avond voor ondergetekende hield nog niet op, want ik ambieerde nog een recordpoging kroegbezoek. Het doel was 2 volle werkdagen! Dat vereist natuurlijk planning en strategie. Tegen het einde van de avond kleurde de blaas wel iets rood, maar het deed geen pijn, dus dat was geen bewaar. Wat wel een bezwaarlijke hindernis bleek, was de naderende sluitingstijd. Na een schoonmaak van de sociëteit werd dan ook een bezoek gebracht aan de Boemel, waar ik ging afpilsen. Maar omdat ook daar de bar dicht ging, werd een andere toko opgezocht. Met nog 1 uur te gaan liet ik me dan maar uitzuipen in de asspen valley en het was gelukt! Missie geslaagd, koninginnedag 2005!


*langspeelplatenspeler=voorloper van de voorloper van de voorloper van de voorloper van de DVD-speler


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: