Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Het Grote Bassie en Adriaan spel!

Monday, 08 May 2006 door Rutger

Hieronder vindt u de spelregels voor het Grote Bassie en Adriaan spel. Dit spel is in april 2004 ontwikkeld door Kandidaat Bakker, foetus Wouter A. en Executeur-Generaal de heer Lammers tijdens de (gratis) borrel ter ere van de opening van gebouw Cubicus . Zoals u wellicht weet te herinneren was het thema van deze Periode der Toetsing en Beoordeling 'Bassie en Adriaan'. Zo kreeg de Hooghe Raad ook een videoband van 'Bassie en Adriaan' kado.
Bassie en Adriaan spel

Het Bassie en Adriaan spel is een spel waarbij kindse praktijken gecombineerd worden met volwassene activiteiten. Het doel is om, aan de hand van een willekeurige Bassie en Adriaan aflevering, of liever afleveringen, opdrachten uit te voeren.

Bij elke gebeurtenis uit het protocol wordt de daarbij behorende opdracht uitgevoerd.

Elke speler heeft op elk moment van het spel één rol. Tijdens het spel wisselen de rollen van de spelers. Bij een x aantal spelers horen de bovenste x rollen. De volgende rollen doen mee in het spel, waarbij de oneven rollen “slechteriken” en de even nummers “goederiken” zijn:

1. Baron van Neemwegge
2. Adriaan
3. Vlugge Japie
4. Bassie
5. B-100
6. Robin
7. B2
8. Adjudant van der Steen
9. Handige Harry
10. Lara
11. Kwelduiveltje

Bij elke rol horen de volgende taken, die u zowel als voorrecht of als plicht kunt beschouwen.
De Baron
Zodra u baron van Neemwegge wordt, raakt u uiteraard ernstig overhit. Schikt u maar om af te koelen.
Adriaan
Bij alles wat u zegt, beweegt u ter onderbouwing van uw woorden uw handen. U maakt na elke vraag de opmerking “Ja, dat zou ik ook wel eens willen weten!”
Vlugge Japie
U praat met een vervelend piepstemmetje. U praat slechts over uzelf in de derde persoon.
Bassie
U gedraagt zich dommer dan Adriaan. Verder reageert u zeer enthousiast op alle voedselgerelateerde opmerkingen/woorden/gebeurtenissen
B-100
U heeft pech; u moet zodra u B100 wordt schikken. Bij alles dat u overkomt benadrukt u uw ongeluk. U houdt de gehele tijd een telefoon in uw handen.
Robin
U bent een vervelende wekker; schikt u maar een biertje. U kunt niet lopen of uw armen bewegen. U laat bij elke opdracht een goederik u helpen.
B2
“Ik zie geen kiertje!” “Nee stommeling! Ik zei: schik maar een biertje!” Bij alles wat tegen u gezegd wordt maakt u een typische B2 opmerking.
v.d. Steen
Gedraagt u zich sceptisch, zoals het een goed agent beaamt. Het is u dan ook verboden iemand te geloven.
Harry
U maakt een foutje. Schikt u maar een biertje zodra u Handige Harry wordt.
Lara
U bent een hond en mag dus niet praten, slechts blaffen. Bassie speelt gelukkig voor tolk.
Duiveltje
U bent een kwelling voor Bassie en Adriaan. Gedraagt u zich daar ook naar.


Bij het kijken van de film wordt bij elke gebeurtenis de daarbij behorende opdracht uitvoeren.

Boevengebeurtenissen:
- Scheldwoorden:
- Drommels
- Telefoon breken: de boeven hebben gefaald. Alle slechteriken moeten dan ook schikken.
- Boeven komen in beeld: er staat iets snoods te gebeuren. De eerste boef links van de speler die aan de beurt is voert dan ook een misdrijf uit.

Algemene zaken:
- Liedje: zodra er een liedje wordt gezongen, wordt er een stoelendans uitgevoerd. De verliezer moet schikken, een valsspeler moet ook schikken.
- “Geheimzinnige opdrachtgever”: als deze woorden worden uitgesproken, verzint de speler die aan de beurt is een nieuwe regel die met onmiddelijke ingang wordt ingesteld.

Bassie en Adriaan
- Bassie wil eten: de speler die aan de beurt is noemt een eetcategorie en een gerecht/onderdeel daarin. Elke speler links van deze doet hetzelfde. Wie geen gerecht weet op te noemen, of een gerecht noemt dat reeds genoemd is, schikt.
- Binnenkant oogjes:
- Aanwijzing: zodra een deel van een raadsel wordt opgelost of een schat o.i.d. wordt gevonden, hebben de goederiken iets te vieren. Zij schikken allen.
- Robin: Robin is een vervelende foetus. Als hij iets zegt is het vast vervelend en niet grappig. De spelers bereiken consensus over wie de “foetus” is. Deze persoon verzorgt, totdat er een nieuwe foetus is, de biervoorziening. Tevens schikt hij. Indien er na dertig seconden nog steeds geen consensus is, heeft de foetus ontkend en moet hij nogmaals schikken.

Uitschikken
Na elke aflevering mag een speler zich uitschikken.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: