Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Máxima blijft toch katholiek

Tuesday, 25 Sep 2001 door Danny

Auch,

Máxima Zorreguieta blijft ook na haar huwelijk met prins Willem-Alexander rooms-katholiek. Zij krijgt dispensatie van de bisschop van Rotterdam. De katholieke kerk geeft daarmee toestemming voor een protestantse inzegening van het huwelijk op 2 februari in Amsterdam.

Dit heeft oud-bisschop van Rotterdam Ph. Bär bevestigd. Het hof ziet af van een oecumenische huwelijksdienst. Geen enkele katholieke kerkleider in Nederland is gevraagd een bijdrage te leveren aan de inzegening. Door het verlenen van dispensatie erkent de katholieke kerk wel de rechtsgeldigheid van het huwelijk.

Omdat Máxima op paleis Huis ten Bosch woont, valt zij onder het bisdom Rotterdam. Bisschop Van Luyn zal Máxima daarom officieel toestemming moeten geven voor een protestantse huwelijksdienst. Volgens Bär, die het hof heeft geadviseerd, kiest het Koninklijk Huis voor een protestantse dienst omdat geen van de partijen erg gelukkig is met een mengvorm. Na het oecumenische huwelijk van prins Maurits en Marilène van den Broek barstte een storm van kritiek los over het verloop van de dienst. Zo ging de protestantse prinses Juliana tot verbijstering van veel katholieken ter communie.

Het hof en het kabinet lijken met de protestantse inzegening tegemoet te willen komen aan de kleine christelijke partijen. Vooral de SGP heeft bezwaren tegen de katholieke afkomst van Máxima. Bij de behandeling van de Toestemmingswet voor het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima sprak SGP-senator Holdijk nog over een `kerk die in het verleden de vrijheid van godsdienst en geweten ernstig had bedreigd'. De gereformeerden stemden uiteindelijk in met het huwelijk omdat Willem-Alexander bij zijn verloving had aangekondigd dat het Huis van Oranje protestants zou blijven.

Maar ook persoonlijke voorkeuren spelen volgens Bär, die goede banden heeft met de koninklijke familie, een belangrijke rol. ,,Ons koningshuis hecht zeer aan een protestantse huwelijksdienst.'' Bär voltrok afgelopen zaterdag het - katholieke - huwelijk van prinses Margarita de Bourbon de Parme, de oudste dochter van prinses Irene, en Edwin de Roy van Zuydewijn in de kathedraal van het Zuid-Franse Auch.

De oud-bisschop sluit niet uit dat veel Nederlandse katholieken de protestantse huwelijksdienst zullen beschouwen als een hernieuwde claim van het gereformeerde volksdeel op het koningshuis. ,,Helaas wordt dit soort zaken in Nederland al snel op de spits gedreven. Toch is het belangrijk dat we met zo veel mogelijk gevoelens rekening houden. Het beste is dan een harmonieuze oplossing te zoeken'', zegt Bär. Zelf geeft hij daarom de voorkeur aan een protestantse dienst boven een oecumenische. ,,Ik raad mensen die willen trouwen altijd aan te kiezen voor één van de twee tradities. Een mengvorm is geen goede oplossing'', aldus de oud-bisschop.

(Bron: Algemeen Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: