Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Drukke dag voor Koninklijk Huis

Wednesday, 07 Nov 2001 door Danny

Enschede,

Een drukke dag vandaag voor de Koninklijke Familie. Niet alleen bezoeken Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta vandaag de provincie Groningen, maar Prins Bernhard reikt vandaag de Erasmusprijs uit in Amsterdam en Koningin Beatrix opent het vernieuwde stadshart van Amstelveen.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt vandaag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Italiaanse essayist Claudio Magris en de Poolse historicus Adam Michnik. De laureaten krijgen samen de Erasmusprijs omdat zij elk, zowel in hun essays als in hun optreden, het grote maatschappelijke belang zichtbaar maken van het besef van culturele en politieke verscheidenheid in de samenleving.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een voor Europa buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijs bestaat uit versierselen en een geldbedrag van ƒ 300.000,-.

Hare Majesteit de Koningin opent vandaag het vernieuwde stadshart in Amstelveen. De uitgangspunten bij de realisatie van het nieuwe centrum waren het integreren van de functies wonen, werken, winkelen, cultuur en recreëren. Het totale plan bevat, naast het revitaliseren van het bestaande centrum, een uitbreiding van 80.000 vierkante meter. In 1991 was het eerste gebouw van het nieuwe stadshart gereed. Dit was het Amstelveens Museum voor Moderne Kunst, ontworpen door architect Wim G. Quist. Daarna volgde de realisatie van het busstation, parkeerplaatsen, woningen, kantoorgebouwen, winkels en horecagelegenheden.

De cultuurstrip, een van de laatste onderdelen van het nieuwe stadshart, ligt aan het stadsplein en biedt plaats aan vijf culturele instellingen. Dit zijn de Amstelveense Schouwburg, een dans- en muziekschool, een instelling voor volwasseneneducatie, een poppodium en een volksuniversiteit. Het gebouw is een ontwerp van Jan van Benthem. Aan de westkant van het plein is een bibliotheek en kunstuitleen gebouwd naar een ontwerp van Hans Ruijssenaars. De overige onderdelen van het vernieuwde stadscentrum zijn een stadspark, een hotel/woontoren en een nieuwe inrichting van het buitenplein.

Voor de realisatie van het stadshart is Amstelveen een publiek private samenwerking aangegaan. In totaal is 1 miljard gulden geïnvesteerd. Meer informatie over evenementen is te vinden op www.koninklijkhuis.nl en algemene informatie en buitenlands nieuws is te vinden op koninklijke.pagina.nl.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: