Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Prins en Máxima bij opening tentoonstelling over Koninklijke bruiloften.

Friday, 16 Nov 2001 door Danny

Amsterdam,

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Zorreguieta zijn vanavond in De Nieuwe Kerk te Amsterdam aanwezig bij de opening van de tentoonstelling "Ja ik wil". Koninklijke Huwelijken (1791-2002).

Deze expositie geeft aan de hand van schilderijen, trouwjurken, kostuums, documenten, foto’s en filmbeelden een overzicht van de huwelijksinzegeningen van alle Nederlandse koningen en koninginnen in de afgelopen twee eeuwen.

In De Nieuwe Kerk wordt traditiegetrouw de inhuldigingsceremonie van ons staatshoofd voltrokken. Op 2 februari 2002 vindt in De Nieuwe Kerk de kerkelijke inzegening plaats van het huwelijk tussen de Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta. Als feestelijke prelude op het huwelijk organiseert De Nieuwe Kerk deze tentoonstelling, in nauwe samenwerking met het Koninklijk Huisarchief in Den Haag en Paleis Het Loo Nationaal Museum in Apeldoorn.

De kerk wordt luisterrijk aangekleed met banieren, draperieën en bloemstukken. De bruidsjaponnen van de koninginnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix zijn op deze tentoonstelling voor het eerst samen te zien. Een ander hoogtepunt wordt gevormd door de zilveren en porseleinen serviezen uit de bruidsschat van Anna Paulowna. Daarnaast worden allerlei huldeblijken van het volk getoond, zoals de grote briljanten broche die Emma kreeg bij haar huwelijk met Willem III. Een ereplek is ingeruimd voor de Gouden Koets, die wordt opgesteld met acht volledig opgetuigde paarden en zestien lakeien in goudbrokaat.

In het koor van de kerk wordt een deel van de foto’s geëxposeerd die Volkskrant-fotograaf Raymond Rutting dit najaar op verzoek van De Nieuwe Kerk maakte tijdens de kennismakingstoernee van de Prins en zijn verloofde door de twaalf provincies en vier grote steden. In het hoge koor van de kerk staan twaalf bruidstaarten opgesteld die zijn gemaakt door meesterbanketbakkers en hun leerlingen uit alle provincies.


(Bron: www.koninklijkhuis.nl)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: