Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


MIS stelt zich voor aan Enschedese Oranjevereniging

Monday, 19 Nov 2001 door Danny

HERINNERING: B O R R E L 2 3 N O V E M B E R !

Enschede,

De Magistraat van Moresgenootschap Ius Sanctus heeft de afgelopen week het genootschap officieel aan de leden van de Oranjevereniging van Enschede voorgesteld. Dit gebeurde door middel van een stuk over het genootschap in het boekje van de Oranjevereniging, dat binnenkort aan alle leden van de vereniging wordt gestuurd. Het stuk, zo’n twee A-5jes, is het begin van een “kennismakingsronde” met de Oranjevereniging.

Het stuk begint met de woorden: “De oranjevereniging Enschede organiseert en regelt al jaren de festiviteiten voor Koninginnedag in Enschede. Wat velen waarschijnlijk niet weten is dat een studentengenootschap genaamd Ius Sanctus dit op kleine schaal doet voor de studenten van studentenvereniging Taste. Het genootschap verzorgt namelijk diverse activiteiten in het studentenpand “de Pakkerij”aan de Oude Markt.” Met deze woorden probeert de Magistraat de lezers te interesseren voor de activiteiten en achtergrond van het genootschap.

Het genootschap kwam voor het eerst in aanraking met de Oranjevereniging op Koninginnedag, toen de Leeden voor het eerst allerlei oranjeattributen bij de kraam van de vereniging kwamen kopen. Daarna werd dit een jaarlijks terugkerende en dus traditionele gebeurtenis. Na de actie “Majesteit, het is tijd voor Twente!” in mei 2000 werd er door mevrouw Diet Boes, de secretaris van de Oranjevereniging, voorzichtig gepolst of het genootschap interesse heeft in een bepaalde vorm van samenwerking. Hoe één en ander gaat uitpakken is vooralsnog onbekend. Aanstaande vrijdag zal hier meer duidelijkheid over komen omdat de Hooghe Raad het bestuur van de Oranjevereniging dan heeft uitgenodigd voor een borrel op de kroeg. Deze zal om 20.00 uur beginnen voor de Leeden van Moresgenootschap Ius Sanctus.

Mevrouw Boes zal dan in ieder geval ook al aanwezig zijn. Zij is al 23 jaar actief voor de Oranjevereniging van Enschede en heeft dan ook een echt Oranje Hart. Daarnaast is ze ook nog eens hoofdbestuurslid van de Bond van Oranjeverenigingen in Nederland, een overkoepelende organisatie die jaarlijks een congres organiseert. Als toegewijd aanhanger van het koninklijk huis was ze al eens te gast op paleis Soestdijk, Huis ten Bosch en het paleis Noordeinde. En vanzelfsprekend bezoekt ze regelmatig Den Haag in verband met Prinsjesdag. Volgens haar moeten we trots zijn op het huis van Oranje. In de Twentsche Courant Tubantia zei ze al eens: “De Oranjes zijn door de eeuwen heen al een grote steun voor de Nederlanders, dat heeft de bezoeken aan Enschede en Volendam na de rampen nog eens aangetoond. Op zulke momenten is duidelijk wat een Koningin voor het land kan betekenen. Ze is niet alleen iemand die in een gouden koets rond rijdt en vanachter het raampje zwaait. We kunnen heel blij zijn met het Oranjehuis.” Overigens hoopt zij dat Willem-Alexander en Máxima de ruimte krijgen, ook van de media, om een eigen bestaan op te bouwen. “Ze moeten net als ieder ander de kans krijgen om hun eigen leven te leiden.” aldus mevrouw Boes in de regionale krant.

Overigens besluit de Magistraat het stuk voor het boekje van de Oranjevereniging met de woorden: “Het genootschap heeft overigens nog wel één droom en dat is natuurlijk dat Hare Majesteit de Koningin haar verjaardag in Enschede komt vieren. Samen met de Oranjevereniging wil Ius Sanctus er dan ook naar streven dit mogelijk te maken.”

L E V E D E K O N I N G I N !


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: