Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Prins van Oranje bij tentoonstelling in Mauritshuis

Friday, 23 Nov 2001 door Danny

Den Haag,

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is vandaag in het Mauritshuis te Den Haag aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Winters van Weleer, Sneeuw en ijs in het Mauritshuis. Op deze tentoonstelling zijn tot en met 24 februari2002 bijna veertig winterlandschappen te zien uit de Gouden Eeuw, afkomstig uit openbare en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. Er wordt werk getoond van schilders als Avercamp, Van Ruisdael en Rembrandt.

De tentoonstelling laat voor het eerst een overzicht zien van de ontwikkeling van het winterlandschap in de zeventiende eeuw. In de Gouden Eeuw, die veel extreem koude winters kende, legden veel Hollandse meesters zich toe op het winterlandschap.
Het winterlandschap als genre past in de traditie van de Hollandse landschapsschilderkunst. Het landschap als zelfstandig onderwerp voor een schilderij wordt pas tegen het eind van de zestiende eeuw ge´ntroduceerd. Esaias van de Velde (1587-1630) was een pionier op dit gebied.
Ook Hendrick Avercamp (1585-1634), uit Kampen was een van de eersten. Hij laat als een geestig verteller in zijn wintergezichten jong en oud, arm en rijk naast elkaar deelnemen aan de gemeenschappelijke ijspret. Hij is met vijf topwerken vertegenwoordigd op de tentoonstelling.

Meer informatie is te vinden op www.koninklijkhuis.nl en meer Royalty nieuws is te vinden op koninklijke.pagina.nl.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: