Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Afscheid van gulden, Nieuwe MIS commissie: Happy New Year !!!

Tuesday, 01 Jan 2002 door Danny

Enschede,

Dag gulden. Vaarwel, kwartje en rijksdaalder. Met ingang van vandaag is de euro ook in munt en biljet het officiŽle betaalmiddel in Nederland en elf andere Europese landen. Tijd om afscheid te nemen van de gulden. Discussie is mogelijk over hoe ver terug de historie van de gulden reikt - tot de eerste munt met die naam in 1325, of tot de eerste eenheidsmunt van de Republiek in 1694. Dat neemt niet weg dat de gulden eeuwenlang de munt is geweest waarmee in de Lage Landen is betaald. De munt overleefde oorlogen en bezettingen, expandeerde mee met het koloniale rijk, doorstond de depressie van de jaren dertig. Hij is rechtstreeks gekoppeld geweest aan goud of zilver, is na de oorlog vastgeklonken aan de Amerikaanse dollar. Hij heeft nog eventjes vrij gezweefd ten opzichte van andere munten, en was de voorbije twee decennia in de praktijk gekoppeld aan de Duitse mark. 1,12674, de waarde van een mark in guldens, stond op de valutamarkt even vast als nu 2,20371, de waarde van een euro in guldens.

Al die tijd bleef de gulden verstoken van de problemen die veel andere munten plaagden. Hyperinflatie heeft de munt nooit gekend. Geen kruiwagens met guldenbiljetten van honderden miljoen, zoals de mark in de jaren twintig. Geen grote muntsaneringen en naamsveranderingen - behoudens de naoorlogse geldzuivering onder Lieftinck. Geen drastische wisselkoersdaling met driekwart, zoals het Britse pond. Geen erosie van binnenuit, zoals de Italiaanse lire.

Zo bezien is de gulden altijd een trouwe kameraad geweest in het economische verkeer. Zoals familie zijn de munten en biljetten ons na geweest. En zoals wel vaker gebeurt, wordt ook de gulden pas gemist als het afscheid daar is. Bij deze dan.

Vaarwel gulden, welkom Euro !

Vanaf vandaag ook een feit voor de leden van Moresgenootschap Ius Sanctus en met name de Kanselier. Nieuwe Mores kunnen geboren worden op SociŽteit Antigoon, evenals een nieuwe commissie binnen het genootschap. De nieuwe commissie zal vanaf vandaag zich hard maken voor de Nederlandse Euromunt. Onder de naam "Commissie ter bevordering van het gebruik van de Nederlandse Euromunt" worden de Leeden van Moresgenootschap Ius Sanctus en de leden van ASV Taste opgeroepen alleen Nederlandse Euromunten te gebruiken. Wellicht een nieuw mos: Gebruik van buitenlandse Euromunten in SociŽteit Antigoon is verboden. De Leeden van de "Commissie ter bevordering van het gebruik van de Nederlandse Euromunt" (kortweg: Commissie GNE) zal op de gang van zaken toezien. (Later vandaag de regelementen van de nieuwe commissie)

Welkom Nederlandse Euro, welkom.

Leeden van MIS: Een gezond en voorspoedig 2002 toegewenst.


(Bron: NRC Handelsblad en uw Ius Sanctus verslaggever)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: