Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Opluchting bij Nationaal Oranjecomité; Hoofdbrekens voor NOS.

Saturday, 05 Jan 2002 door Danny

Den Haag,

Opluchting bij het Nationaal Oranjecomité. Gisteren sloot de inschrijving voor hét huwelijksfeest in de Amsterdamse Arena. Bijna 90 procent van alle gemeenten heeft toegangskaarten besteld.

Een aardige score, vindt het Oranjecomité. De afgelopen weken bereikten het statige kantoor aan de Haagse Korte Vijverberg immers steeds meer berichten van gemeenten die afhaakten: te weinig tijd, geen belangstelling of te duur.

Uiteindelijk sturen ongeveer 70 gemeenten geen afvaardiging naar het feest op 1 februari in de Arena. Maar dat doet volgens de organisatoren geen afbreuk aan de feestvreugde. ,,Wij hebben veel aanvragen gekregen voor extra kaarten. Die stoelen blijven heus niet leeg'', zegt directeur Gerrit Key van het Oranjecomité.

Uit Leeuwarden kwam op de valreep ook nog een aanvraag binnen. Vorige week had het gemeentebestuur zich nog afgemeld wegens gebrek aan belangstelling. Meteen daarna stond de telefoon op het stadhuis roodgloeiend. Uit de Friese hoofdstad en daarbuiten meldden zich tientallen Oranjefans die graag op kosten van de gemeenten wilden gaan zwaaien naar het bruidspaar. Alle 125 kaarten zijn inmiddels vergeven.

Ook uit het buitenland komen verontruste berichten van Nederlanders die niets van het huwelijk willen missen. Op diverse Nederlandse ambassades worden op 2 februari recepties gegeven ter gelegenheid van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Maar niet alle ambassades kunnen de Wereldomroep ontvangen die de beelden vanuit de Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk rechtstreeks uitzendt. Vooral in Azië, Afrika en het Midden-Oosten dreigen Nederlanders verstoken te blijven van de romantische plaatjes uit Amsterdam.

De ambassades in Kinshasa, Peking, Bangkok, Hanoi, Canberra, Pretoria en Tel Aviv hebben bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aangeklopt voor hulp. Volgens een woordvoerder is het departement intussen samen met de NOS op zoek naar een oplossing. Eenvoudig is dat niet. Om de beelden rechtstreeks in alle uithoeken van de wereld te bezorgen zijn meerdere satellieten nodig.

Niet alleen technisch is dat een lastige klus. Aan het huren van satellietzendtijd hangt vooral een stevig prijskaartje. Maar het ministerie is volgens de woordvoerder graag bereid een deel van de kosten voor zijn rekening te nemen. ,,Het is tenslotte een historische gebeurtenis'', aldus Buitenlandse Zaken.

Historisch is volgens PTT Post ook de band tussen het koningshuis en de Nederlandse postzegel. De over-over-overgrootvader van Willem-Alexander, koning Willem III, stond op de allereerste Nederlandse postzegel. Daarom brengt PTT Post ter gelegenheid van het huwelijk twee speciale postzegels uit ter waarde van €0,39. Op 9 februari krijgen Willem-Alexander en Máxima ieder alvast een exemplaar. Een dag later liggen ze op het postkantoor.

(Bron: Algemeen Dagblad)

Overigens heeft Kroonprins Willem-Alexander zijn eigen postzegels laten maken met een afbeelding van Máxima daarop. Dat hoorde uw verslaggever vandaag op Radio 2. Als u dus post krijgt van de Kroonprins kunt u op de enveloppe zo'n zegel verwachten.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: