Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Bijzonder Oranje huwelijksjubileum

Sunday, 06 Jan 2002 door Danny

Soestdijk,

Het Britse koningshuis Windsor mag dan met de 101-jarige koningin-moeder het absolute vorstelijke leeftijdsrecord in handen hebben, het Nederlandse Oranjehuis vestigt morgen een ander vorstelijk record: een 65-jarig huwelijk.

Achter de verstilde deuren van paleis Soestdijk bereiken prinses Juliana en prins Bernhard deze bijzondere mijlpaal. Vijfenzestig jaar terug was Den Haag in rep en roer voor het huwelijk van het toen enige koningskind, van wie het voortbestaan van de Oranjedynastie afhing.

De zuinige koningin Wilhelmina had voor dit feest groots uitgepakt: de doorgaans duistere ramen van paleis Noordeinde waren groots en feestelijk versierd en verlicht. De Hagenaars keken hun ogen uit. Al in de nacht voor het huwelijk pakte zich een mensenmenigte langs de route samen. Warm aangekleed, want het was, net als nu, erg koud.

Met het oog daarop had Wilhelmina haar dochter opgedragen de bruidsjurk met flanel te laten voeren en eronder degelijk jaeger-ondergoed te dragen. Het bruidspaar zorgde op de avond van de bruiloft voor een verrassing: na vertrokken te zijn voor de huwelijksreis en uitgewuifd door de vele gasten keerde het na een uur via de achtertuin in de balzaal van paleis Noordeinde terug waar het feest nog in volle gang was.

“De fuif was te mooi om te verlaten”, zou prins Bernhard later verklaren. De opgelopen vertraging van de huwelijksreis werd overigens ruimschoots goedgemaakt: het paar bleef ruim drie maanden weg, tot ontsteltenis van moeder Wilhelmina die haar dochter en schoonzoon per koerier sommeerde uiterlijk voor Pasen thuis te zijn.

Bestond de complete koninklijke familie bij de bruiloft op 7 januari 1937 uit slechts drie leden (Wilhelmina, Juliana en Bernhard), na vijfenzestig jaar mag geconstateerd worden dat het huwelijk voor het Oranjehuis vrucht gedragen heeft. De complete koninklijke familie telt momenteel van het 65-jarig bruidspaar van maandag tot de jongste telg (achterkleindochter Anna, dochter van kleinzoon Maurits en schoondochter Marilène)negentwintig leden.

(Bron: Twentsche Courant Tubantia)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: