Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Woede om blote Máxima-kalender

Wednesday, 09 Jan 2002 door Danny

Den Haag,

De Rijksvoorlichtingsdienst overweegt gerechtelijke stappen tegen weekblad Panorama vanwege de pikante Máxima-kalender in het jongste nummer. Ook een handvol bedrijven die in goed vertrouwen kleding en accessoires ter beschikking hebben gesteld, sluiten een gang naar de rechter niet uit. Ze voelen zich misleid en in eer en goede naam en aangetast.

Op vier gemanipuleerde paginagrote foto's is het hoofd van de toekomstige kroonprinses geplakt op sexy lichamen van modellen. Máxima is onder meer te zien in weinig verhullende lingerie, terwijl ze een koe zit te melken. Ook staat ze uitdagend afgebeeld op het ijs, met Friese doorlopers ondergebonden. Op een derde foto draagt ze al fietsend een weinig verhullend trimpakje, waar de vierde plaat haar toont in zwart leer temidden van een oer-Hollands molenlandschap.

,,Het is een smakeloze vertoning,'' zegt RVD-hoofddirecteur Eef Brouwers. ,,Er staat dan wel in piepkleine letters bij dat het om gemanipuleerde foto's gaat, maar het ziet er toch wel erg echt uit allemaal.'' Juristen van de RVD bekijken nu of er sprake is van inbreuk op het portretrecht. Ook een strafrechtelijke aanklacht wegens belediging, smaad en laster wordt niet uitgesloten. Maar daartoe moet Máxima zelf een klacht indienen bij het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

De bedrijven, producenten en warenhuizen die kledingstukken ter beschikking stelden voor de kalender zijn stuk voor stuk woest. Zij staan met naam en toenaam op de kalender vermeld. Een stiliste van het mannenblad heeft bij verscheidene winkels gevraagd om kleding waarmee de nep-Máxima's zijn aangekleed. Volgens de betrokken bedrijven heeft Panorama er niet bij verteld dat de kledingstukken voor een pikante fotoreportage van Máxima zouden worden gebruikt.

Volgens een woordvoerster van het landelijk OM in Den Haag kan Panorama in ieder geval niet worden vervolgd wegens majesteitsschennis. Dat zou pas kunnen als ze getrouwd is met kroonprins Willem-Alexander.

Het weekblad was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

(Bron: Limburgs Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: