Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Kroonprins en Máxima in ondertrouw

Wednesday, 09 Jan 2002 door Danny

Den Haag,

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft vanavond laat bekend gemaakt dat
Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta in ondertrouw zijn gegaan.

Het paar heeft besloten de officiële huwelijksaangifte schriftelijk af te doen, laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten. De wettelijke plichtpleging gaat dan ook niet gepaard met officiële feestelijkheden. De RVD maakte de ondertrouw pas na afloop wereldkundig.

Met het tekenen van de akte hebben Willem-Alexander en Máxima officieel aangegeven met elkaar te willen trouwen. Daarmee is de zogeheten bruidstijd ingegaan. Een bruidspaar moet minimaal twee weken voordat het huwelijk wordt gesloten in ondertrouw zijn gegaan. De afkondiging van het huwelijk wordt schriftelijk bekendgemaakt en zodanig opgehangen of gepubliceerd dat het voor iedereen zichtbaar is. Eventuele tegenstanders worden zo in de gelegenheid gesteld nog bezwaar te maken tegen de verbintenis.

Beatrix en Claus kregen in 1966 ter gelegenheid van hun ondertrouw een festijn in de Ridderzaal aangeboden door de gemeente Den Haag. Paul van Vliet hield daar zijn beroemde conference waarbij hij Claus een jas aanbood. Toentertijd echter vereiste de wet nog dat een bruidspaar daadwerkelijk verscheen op het gemeentehuis om de handtekeningen te zetten.

Het burgerlijk huwelijk en de kerkelijke inzegening van de Kroonprins en Máxima vinden, zoals bekend gemaakt, plaats op 2 februari in Amsterdam.

(Bron: RVD, Amersfoortse Courant, Brabants Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: