Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Maximale informatie (2)

Monday, 14 Jan 2002 door Danny

Amsterdam,

Prins Willem-Alexander en Máxima krijgen van de Nederlandse bevolking een beeld van kunstenaar André Volten. Het kunstwerk, bestemd voor de tuin van hun toekomstige villa in Wassenaar, vormt samen met het Oranjefonds het nationale huwelijksgeschenk.

De 76-jarige Volten is door het Nationaal Oranjecomité gevraagd een beeld te maken voor het bruidspaar. De kunstenaar is echter nog niet met de klus begonnen. Daarom zal het cadeau pas na het huwelijk worden aangeboden. Aanvankelijk zouden Willem-Alexander en Máxima het geschenk in ontvangst nemen op het nationaal huwelijksfeest op 1 februari in de Amsterdamse Arena. Volten is bekend van kunstwerken voor openbare ruimtes. Hij maakte onder andere het kunstwerk op het Amsterdamse Frederiksplein bij De Nederlandsche Bank.

Het Nationaal Oranjecomité maakte eergisteren bekend dat het kabinet één miljoen gulden heeft gestort in het Oranjefonds. Verder zijn volgens het comité giften binnengekomen van particulieren en bedrijven. Hoeveel geld intussen is opgehaald wil het comité nog niet bekendmaken.

Het Oranjefonds, waarvan Willem-Alexander en Máxima beschermheer en beschermvrouwe zijn, zal projecten ondersteunen die bijdragen aan een grotere verbondenheid tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Het eerste project is een programma van het NOC*NSF om jeugdsportleiders beter bekend te maken met de culturele achtergrond van jonge allochtone sporters.

De feestavond in de Amsterdamse Arena wordt gepresenteerd door de Rotterdamse actrice Loes Luca. Volgens het Oranjecomité wordt het huwelijksfeest een groots muziekspektakel. Behalve Marco Borsato treden ook het Metropole Orkest, het Nationaal Ballet en Willeke Alberti op. Verder komen er 14 fanfares, 125 dansparen en 300 figuranten naar Amsterdam. De NOS zendt het festijn rechtstreeks uit op televisie.

Het Oranjecomité is nog in overleg met de luchthaven Schiphol over het omleiden van vliegtuigen op de feestavond. De maatregel moet de veiligheid van de vele koninklijke gasten garanderen. Bovendien zou het vliegtuiglawaai het muziekfeest aardig kunnen verstoren.

Vleeshandelaar G. J. van der Bent uit Wassenaar die door een botsing met de auto van Máxima Zorreguieta gewondraakte aan zijn been, wil de geleden schade op haar verhalen. Door de gecompliceerde beenbreuk heeft Van der Bent sinds het ongeluk in oktober niet meer kunnen werken. Volgens justitie is het ongeluk zijn eigen schuld en had hij Máxima op de Wassenaarse Leidsestraatweg voorrang moeten verlenen. Hoe hoog Van der Bents schadeclaim is, is niet duidelijk.

Honderd mensen mogen chatten met het verloofde paar. Prins Willem-Alexander en Máxima beantwoorden op dinsdag 22 januari van 18.30 tot 19.30 vragen via www.koninklijkhuis.nl/NL/huwelijk. Belangstellenden kunnen zich tot en met 18 januari op die site ook aanmelden.

(Bron: Algemeen Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: