Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Willem-Alexander en Máxima doen neon in A’dam en rust in Wassenaar verdwijnen

Tuesday, 15 Jan 2002 door Danny

Amsterdam / Wassenaar,

De overvloedige, felgekleurde neonreclame aan het Damrak verdwijnt. Jarenlang kon niemand de ondernemers zover krijgen, maar Willem-Alexander en Máxima lukt het wel. Donderdag wordt de eerste reclamezuil verwijderd van Hotel Amsterdam, de rest volgt later.

Drijvende kracht achter de actie is G. Bakker, voorzitter van de Ondernemersvereniging Damrak en directeur van de Beurs van Berlage, waar het tweetal zal trouwen. Bakker kreeg bijna al zijn buren mee om iets te doen aan wat hij noemt hét voorbeeld van foute straatreclame. ,,Vier of vijf ondernemers willen nog niet meewerken, maar we hopen hen nog over de streep te trekken'', zegt Bakker.

Ook de gemeente Amsterdam deed een duit in het zakje. Ondernemers die hun neonreclame weghalen krijgen subsidie. ,,De ondernemers worden er niet rijk van, maar houden wel 50 tot 100 euro over aan ieder bord dat ze weghouden'', zegt Bakker. De meeste ondernemers gebruiken de subsidie voor de aanschaf van een nieuw en kleiner bord.

Op 2 februari ziet het Damrak, waar het huwelijk is, er heel anders uit. Naar verwachting zijn dan niet alle borden weg, maar de grote blikvangers zijn uit het kenmerkende straatbeeld tussen Centraal Station en Dam verdwenen.

Inmiddels is ook begonnen met het verwijderen van fietsenstallingen en prullenbakken rond de trouwlocaties en langs de route van de rijtoer met de Gouden Koets. Tijdens het huwelijk mag er geen fiets langs de weg staan. De tweewielers die gebruikelijk aan elk verkeersbord staan vastgeklonken worden voor 2 februari verwijderd. Fietsers zijn onder meer in advertenties voor de maatregel gewaarschuwd.

Terwijl in Amsterdam de neonreclame aan het Damrak verdwijnt is men in Wassenaar bang dat het gedaan is met rust rondom de villa van Willem-Alexander en Máxima. Op dit moment betekent dit namelijk extra drukte op landgoed De Horsten in Wassenaar.

Op het parkeerterrein van koninklijke landgoed De Horsten in Wassenaar is het zondagmiddag lang zoeken naar een plekje. Voor een schuurtje dat dient als kassa staat een lange rij. Gezinnen en oudere echtparen wachten tot ze naar binnen mogen voor een zondagse wandeling. ,,Het lijkt hier wel de Kalverstraat'', roept een voorbijganger.

Op een raam van het loket is een krantenknipsel geplakt, waarin staat dat Willem-Alexander en Máxima op het landgoed gaan wonen. Ze zullen De Eikenhorst betrekken, een riante villa die ooit gebouwd is voor prinses Christina en haar toenmalige man Guillermo. Het paar zal niet direct na het huwelijk kunnen verhuizen. Op het terrein moeten eerst onderkomens voor de beveiliging en de marechaussee worden gebouwd.

Jaap van de Plasse en Mia Berkenbosch gaan deze middag bij de villa kijken. ,,Ik ben een echte Wassenaarder'', zegt Jaap, ,,en ik vind het erg leuk dat ze hier komen wonen''. In de toekomst, als het paar op De Eikenhorst woont, willen ze vaker langslopen.

Wandelaar Jouke Bruin vindt dat Willem-Alexander en Máxima recht hebben op privacy. ,,Maar ik hoop dat ze het park niet gaan afsluiten voor publiek, want ik wandel hier graag.'' Volgens Bruin heeft de drukte niets te maken met de aanstaande bewoners. ,,Het is hier op zondag altijd druk.''

Lisa Maier (9) kijkt door de spijlen van het hek rond De Eikenhorst. Haar moeder wilde wandelen, maar Lisa wil vooral het nieuwe onderkomen van Máxima en Willem-Alexander zien. Eind deze maand wordt Lisa tien, en op 1 februari heeft ze een slaapfeestje: dan kan ze op 2 februari samen met haar vriendinnen in pyjama naar het huwelijk kijken. Het huis van de toekomstige koning en koningin valt een beetje tegen. Ze had iets 'paleisachtigers' verwacht.

,,Vergeleken met Engelse koninklijke huizen stelt het weinig voor, maar het is goed genoeg om te beginnen'', oordeelt een uit Venezuela afkomstige vrouw. Ze voelt zich verwant met Maxima omdat ze ook uit Zuid-Amerika komt, en getrouwd is met een Nederlandse man. In de Kampioen heeft ze een routebeschrijving gelezen naar de Eikenhorst, en ze wilde graag zien hoe het huis er bij lag. Sybe Dijkstra is niet gekomen voor De Eikenhorst, maar om te wandelen. Hij is bang dat groepen Oranjefans de rust van het landgoed zullen verstoren. Hij gaat vaak doordeweeks naar De Horsten. ,,Dan is er bijna niemand.'' Wat hem betreft blijft dat zo.

Bronnen: De Gelderlander (1) en Geertje Dekkers, NRC Handelsblad (2)Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: