Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Maatregelen in Amsterdam voor huwelijk

Wednesday, 16 Jan 2002 door Danny


Amsterdam,

Amsterdam maakt zich op voor het huwelijk van Willem-Alexander en MŠxima Zorreguieta. Op de afdeling publieksvoorlichting van het stadhuis beginnen de Amsterdammers inmiddels steeds vaker te bellen met vragen over het evenement. Zo vroeg een vrouw of ze kon optreden op het feest in de ArenA waar doorsnee Nederlanders en het bruidspaar komen kijken. Ze had ook 'goede ideeŽn' voor de programmering.

Vader en zoon Veenendaal uit Voorburg schreven de burgemeester zelfs een brief waarin ze hem verzochten om een plaats om een spandoek met de tekst ''Republiek'' of ''Kok voor president'' op te houden. Of de burgervader hen een plaats kon aanwijzen waar ze voor de pers ťn voor het bruidspaar te zien waren.

Cohen schreef terug dat dit moeilijk gaat. Ze hebben net als ieder ander het recht hun mening te uiten. ,,Zolang ze zich aan de wet houden en de afmetingen van het spandoek binnen het redelijke blijven'', voegde hij daar dinsdag tijdens een vergadering van een gemeenteraadscommissie aan toe. Maar de gemeente kan geen plaats voor hen vrijhouden of creeŽren. Hij adviseert de republikeinen zich op de dag zelf te houden aan eventuele aanwijzingen van de politie.

Verder zijn er veel telefoontjes over de fietsenrekken die sinds dinsdag met fiets en al worden verwijderd in het gebied waar het evenement plaatsheeft. Ook prullenbakken en bankjes gaan tijdelijk in een opslag en fietsen die aan regenpijpen of bruggen zijn vastgeketend worden eind deze maand weggehaald.

De stad wordt geen vesting tijdens Het Huwelijk (want het moet vooral heel leuk blijven), maar dat maatregelen worden getroffen om een en ander in goede banen te leiden, mag duidelijk zijn. En dat zijn niet alleen regels voor op de dag zelf.

Zo wordt de directe omgeving van het Amstel Hotel, waar veel koninklijke gasten logeren, vanaf woensdag 30 januari afgesloten voor iedereen die niet op de gastenlijst staat. Fietsen of lopen via de Weesperzijde naar de Sarphatistraat is dan niet meer mogelijk, evenmin als parkeren in deze buurt.
De maatregelen die de gemeente noodzakelijk acht, zijn nog niet alle openbaar, maar enkele zaken staan al wel vast.

Zo zullen de boekenmarkt op het Spui en de postzegelmarkt op de Nieuwezijds Voorburgwal in de week voor het huwelijk niet doorgaan. Ook vervallen de parkeerplaatsen in de Beursstraat en op de Nieuwezijds Voorburgwal (tussen de Nieuwezijds Kolk en de Gravenstraat) al met ingang van dinsdag 29 januari en kan vanaf vrijdagavond niet meer worden geparkeerd in de Kattenburgerstraat.
Het gebied in de zogenoemde veiligheidszone - dat is de route waar de gouden koets langs trekt - zal vanaf vrijdagavond twaalf uur niet meer toegankelijk zijn voor verkeer; ook laden en lossen is in dit gebied dan niet meer mogelijk. Ondernemers wordt aangeraden vroeg in de week de bevoorrading te regelen.

En er is meer: tijdens het feest mogen geen producten op straat worden verkocht - dus geen Oranjeprullaria of speciale edities van kranten -, de taxistandplaatsen voor Krasnapolsky en bij het paleis mogen niet meer worden gebruikt vanaf vrijdagavond twaalf uur en in de gracht van het Rokin en bij het Singel tussen Koningsplein en de Munt mag zaterdag niet worden gevaren. Het Jonas DaniŽl Meijerplein dient tijdens het huwelijk als parkeerplein voor de pers.

Op 1 februari, wanneer het Koninklijk Concertgebouworkest het bruidspaar een concert aanbiedt, is het openbaar vervoer in die buurt tussen tien uur 's morgens en vijf uur 's middags beperkt. Ook het verkeer zal hinder ondervinden.

En hoewel de gemeente het liever anders had gezien, worden de bouwstellages van Madame Tussaud's niet weggehaald. De containers staan nu op een constructie waar men onderdoor kan lopen. Omdat het museum vorig jaar al wilde verbouwen, maar dit niet mocht doen vanwege de herprofilering van de Dam, kon de gemeente dit onmogelijk nogmaals weigeren.

Bron: De Gelderlander (1) en Het Parool (2)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: