Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Maximale informatie (3)

Friday, 18 Jan 2002 door Danny

Den Haag,

Het hof heeft twee soorten uitnodigingen laten maken voor het huwelijk van Kroonprins Willem-Alexander en Maxima. Ook Máxima's ouders nodigen uit

Op de Nederlandse kaarten nodigen koningin Beatrix en prins Claus gasten uit voor het huwelijk van hun zoon met mejuffrouw Máxima Zorreguieta. De kaart noemt Máxima's ouders in het geheel niet. Maar in Argentinië circuleert een andere uitnodiging die zelfs in een krant is gepubliceerd. De kaart en lettertype zijn hetzelfde. Alleen op deze kaart nodigen behalve het koninklijk paar ook de ouders van Máxima de gasten uit. Deze uitnodiging is opgesteld in het Spaans en Engels.

Het is in Argentinië gebruikelijk dat de ouders minstens de helft van de participantes, de gasten voor kerk en stadhuis, vragen. Vaak worden behalve vrienden van de familie ook zakenrelaties gevraagd. Er gaan doorgaans veel uitnodigingen uit. 'De families willen graag de kerkbanken vullen', zegt een priester. Ook Máxima's ouders hebben kennissen uitgenodigd voor de bruiloft die zij zelf niet zullen meemaken. Hoeveel en wie het zijn is niet bekendgemaakt. De televisiepresentator Pancho Ibañez was door Jorge Zorreguieta uitgenodigd, maar gaat niet. Hij voelt zich vereerd, maar waarom hij is uitgenodigd weet hij niet. Misschien omdat hij ooit de Spaanse lessen op Teleac presenteerde, Vamos a Ver. Of is het omdat hij een fotograaf de deur wees uit zijn buitenhuis vlak bij een perceel van Máxima's ouders?

Máxima en haar ouders mochten vijftig invitados vragen. Dat zijn de gasten voor het diner en feest. In Argentinië is dit de uitnodiging die telt. Het is behalve familie de jonge garde, vrienden van het paar, die daar aantreedt. Marcet: 'Omdat de plaatsen beperkt zijn wordt hierover meestal zwaar onderhandeld.' Bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima krijgen de invitados een programma van drie dagen aangeboden . De uitnodiging ging vergezeld van een verzoek tot geheimhouding en opgave van de te dragen kleding bij ieder programma-onderdeel. Máxima's quotum aan invitados ging deels op aan familie. Een aantal goede vriendinnen viel buiten de boot.

(Bron: De Volkskrant)

MAXIMA VERKOOPT, ZEKER IN ARGENTINIE

Halfzus Angeles (43) beent door een gang en wijst rechts naar centrifuges voor de wetenschap en introduceert links jonge onderzoeksters die tussen de reageerbuizen en stopflessen boven de papieren hangen. De halfzus van Máxima is klein, slim en zonnig.

Ze is doctor in de biochemica en leidt een afdeling van het prestigieuze instituut Campomar, dat ooit een Nobelprijswinnaar leverde. Maar Angeles' specialiteit, genetica van bacteriën, ligt slecht in de markt. Breinen genoeg in Argentinië, maar geld ontbreekt. Zelfs Campomar heeft financiële problemen door de huidige crisis in het land. Gelukkig is er Angeles. Zij blijkt, dankzij haar halfzus Máxima een publicitaire magneet. Steeds bellen er journalisten naar het instituut. De afdeling voorlichting rook een kans; meer publiciteit betekent meer kans op nieuwe sponsors. Dus praat Angeles Zorreguieta.

Ze gaat naar het huwelijk van haar halfzus en prins Willem-Alexander, maar doorgaans zegt ze over Máxima slechts anderhalve zin: haar wacht een mooie maar ook heel zware taak en de familie had toen Máxima haar vriend voorstelde geen idee wat haar te wachten stond. Daarna gaat het onverbiddellijk over ei witafscheiding in bacteriën. 'We moeten onze verbeelding gebruiken', zegt de voorlichter die als een politieman bij alle interviews met Angeles zit.

Máxima verkoopt dus niet alleen in Nederland. Toen de verloofden in november in Argentinië waren, bezochten ze het museum cq werkplaats van zilversmid Juan Pallarols . Ze lieten er een cadeau voor de koningin maken en ze zochten er voorwerpen uit voor hun uitzet. Sindsdien is het in de donkere werkplaats met vuurhaard, hamertjes en pinnen een komen en gaan van fotografen en journalisten.
Italianen, Spanjaarden, Duitsers. En bingo, daar meldt zich al weer een ploeg. Het Britse Vogue dit keer, drie man sterk. Het komt om de Don Quichot van de branche te portretteren die niet alleen voor de paus maar nu ook voor de Nederlandse monarchie aan de slag mag.

Ga de straat op en vraag naar Máxima. Anders dan een jaar geleden weten Argentijnen nu over wie het gaat. 'Dat is dat meisje dat prinses is.' En 'die vrouw die altijd valt'. In andere, betere tijden zou de romance een opsteker zijn voor het nationaal zelfbewustzijn, met grote publicitaire resonantie. Maar de Argentijnen, die de afgelopen weken vijf presidenten hadden, doden na protesten begroeven, de peso zagen vallen en hun bankrekeningen geblokkeerd wisten, hebben wat anders aan hun hoofd. 'Het is in Afghanistan rustiger dan hier. En dan hebben we nog niet eens een Bin Laden. Kun je nagaan', zegt Pablo Garzonio, een van de onderdirecteuren van de Banco de la Nación.

Het huwelijk is door de ellende thuis een ver-van-mijn-bed-show die bij sommigen irritatie opwekt. 'Wat koop ík ervoor?', zegt een kioskhouder. Men vindt dat Máxima het handig heeft aangepakt. 'Je hebt twee soorten Argentijnen', stelt een taxichauffeur. 'Degenen die blijven omdat ze daarvoor kiezen of omdat ze niet anders kunnen. En degenen die het schip verlaten. Bij de laatsten hoort zij.'
In de net nieuwe centrumwijk waar alle straten naar vrouwen zijn genoemd, stonden nog wat namen open. Maar een Prinses Máximastraat of -school zit er in Buenos Aires niet in. Voor bestuurders is Máxima gewoon 'de dochter van Coqui', zoals de meesten haar vader noemen.

Natuurlijk staat iedereen zich erop voor haar te kennen of een band met haar te hebben, hoe vaag dan ook. 'Mijn dochter is ook naar het Northlands gegaan', deelt een dame ongevraagd mede als ze de naam Zorreguieta hoort vallen. Zij staat in de rij staat bij l'Interdit, de winkel waar bruiloftsgasten voor 669 dollar een speciaal voor Máxima ontworpen ontbijtsetje met twee bordjes van Villeroy en Boch kunnen kopen en naar Den Haag laten versturen. Of twee identieke reiswekkers à raison van 135 dollar.
Bij hun laatste bezoek aan Argentinië lunchten de kroonprins en zijn verloofde in de Circulo de Armas, een zo elitaire club dat vader Zorreguieta er niet eens lid van kan zijn. Daags daarna zaten ze op de barbecue bij de familie Santamarina, lid van de Argentijnse oligarchie.

De ouders van Máxima worden bedolven onder de uitnodigingen voor cocktails en partijen, weet Caroline Fauve van het roddelblad Caras. Maar ze zijn selectief met accepteren. 'Ze doen alleen ambassadedingen, welzijnsinstellingen en openingen van tentoonstellingen.'

Via Máxima voelt de elite zich nu ook een beetje lid van een koninklijk huis, Europees nog wel. Het absorptievermogen is eigen aan Argentijnse aristocraten, meent Maria Esther de Miguel, schrijfster van historische romans, waaronder een over de vriendschap van een oranjeprins met een Argentijnse aristocraat. 'Iedereen die succes heeft in het buitenland adopteren zij alsof het hun eigen uitvinding is. Dat deden ze met Gardel, met Maradona en nu doen ze het met Máxima.'

Het drama van Argentinië is het geografisch isolement. (García Márquez schreef over Buenos Aires: 'Je komt aan en het is alsof er geen wereld meer is waarnaar je kunt ontsnappen.') Argentinië is daardoor een land dat snakt naar relaties met de rest van de wereld. Daarin zit het grote belang van een Argentijnse prinses in Nederland, meent zakenman Ricardo Esteves. 'De wereld van de toekomst is de wereld van communicatie. Wie de meeste lijntjes heeft, wint straks. Een Argentijnse koningin is een middel daartoe.'

Máxima bezorgt Argentinië én Nederland een kans, meent Esteves. Zelf heeft hij veel van doen met Nederlanders, want zijn Banco Velox is samen met Ahold eigenaar van een supermarktketen. Merkt hij al dat er iets moois groeit? Hij vindt van wel. 'Het gevoel is veranderd. Door Máxima is Nederland een land waar we meer voor zijn gaan voelen. Eerst was het als Zweden. Nu is het Zweden plus nog wat extra.

(Bron: De Volkskrant)

DESNOODS NAAR HET MAAGDENHUIS

Ze legden het gisteren nog een keer uit aan de pers. Desnoods gaan ze 'op de trappen van het Maagdenhuis staan' op 2 februari. De onder de noemer 'Het Witte Plein' verenigde antimonarchisten hebben hun zinnen gezet op het Spui als plek voor een protestbijeenkomst tijdens het koninklijk huwelijk.

Twintigduizend posters en dertigduizend flyers zijn al gedrukt. Alleen de gemeente verbiedt het hen. Het Spui ligt te dicht aan de route van de koets en is nodig voor de wagens van hulpdiensten en de NOS-apparatuur.

Het Witte Plein bestaat onder andere uit Hijos, de Argentijnse groep van kinderen van slachtoffers van de dictatuur, het Republikeins Genootschap en de Jonge Socialisten (JS). Een voorproefje werd gisteren gegeven door een bontgekleurd gezelschap van Argentijnse percussionisten en een republikeinse steltenloper.

De achterban van de JS, de PvdA-jongeren die zich deze week aansloten bij Het Witte Plein, is verdeeld over de deelname aan de demonstratie. Vier afdelingen hebben afgezegd, onder meer omdat het gerucht gaat dat JS'ers de paarden in de stoet xtc zouden voeren. ,,Niet waar'', zei JS-voorzitter Jasper Fastl gisteren in een bovenzaaltje van een café op het Spui.

,,We willen absoluut het huwelijk niet verstoren, maar wel een ander geluid laten horen.'' Ook René Danen, van 'Maxipa Nee!' wil het protest 'uit de rookbommensfeer halen'. Op het Witte Plein ('Wees dwars en kom in het wit') moeten workshops gehouden worden, er komt muziek en cabaret.

Al op 10 oktober dienden de actievoerders bij Cohen een verzoek in om op het Spui een podium te mogen bouwen. De burgemeester reageerde pas op 20 december. Het Witte Plein moest maar overleggen met organisatiebureau Van Vliet, verantwoordelijk voor het feest op straat. Dat stelde voor uit te wijken naar de Nieuwmarkt. Maar de antimonarchisten vonden dat veel te ver van de rijtoer van het bruidspaar. Vervolgens mochten ze op het Koningsplein gaan staan, maar dat is 'te krap'. Woordvoerder Eelke Heemskerk: ,,We zijn bang dat we onder de voet worden gelopen door oranjefans''.

(Bron: Trouw)

COHEN: MAXIMA’S OUDERS NIET UITGENODIGD

De ouders van Máxima Zorreguieta zijn niet uitgenodigd voor het huwelijk van hun dochter met kroonprins Willem-Alexander. Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft dit donderdagmorgen tijdens een persconferentie bevestigd.
Leden van de actiegroep Spoken Uit het Verleden vroegen tijdens de bijeenkomst welke ,,ongewenste'' gasten voor het huwelijk zijn uitgenodigd. Cohen sprak tijdens de persconferentie over de voorbereidingen voor het huwelijk.

De politie-inzet tijdens het huwelijk kost 5 miljoen euro, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Dit bedrag komt bovenop de 2,8 miljoen euro die de gemeente Amsterdam voor het huwelijk uittrekt. Van de 5 miljoen euro gaat, volgens plaatsvervangend korpschef Van Riessen, 2 miljoen euro naar personeelskosten.
De politie zal tijdens de rijtoer die het bruidspaar op de dag van het huwelijk maakt toezicht houden vanaf daken. Ook beveiligt ze het gebied met camera's.

De politie zet 2 februari in totaal 6000 agenten in. Ongeveer 2150 van hen zijn afkomstig van korpsen van buiten Amsterdam. Langs de route zet de politie 1000 agenten in. Een deel van hen zal burgerkleding dragen.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) zetten op de dag van het huwelijk van en naar Amsterdam extra treinstellen in. Volgens een woordvoerder van de NS kost dit zijn organisatie ongeveer 1 miljoen euro. Hoofdofficier van justitie L. de Wit liet weten dat het huwelijk zijn parket 2700 mensuren kost.

(Bron: Amersfoortse Courant)

BESTE HEER WILLEM EN MEVROUW MAXIMA

Den Haag – Martin Huisman uit Maasdijk vindt Máxima 'op zijn Westlands gezegd een barre meid' en wil haar graag de tekst van een liedje mailen. John Geven uit Neunen wil weten of Alexander de tango al onder de knie heeft; Irene Koopman uit Hellevoetsluis is benieuwd of Máxima voor haar prins kookt – en zo ja wat dan. Johan Willemsen uit Amsterdam ('Beste Willem en mevrouw Máxima') is benieuwd naar hun surfgedrag, Simone Jongeneel uit Den Haag informeert hoe de eerste baby gaat heten en Cornelis de Boer uit Mijdrecht anticipeert vast op de mogelijkheid dat er een kindje geadopteerd moet worden. "Zou dat kindje eventueel uit Zuid-Amerika kunnen komen?".

De vragen stromen binnen op de website van het koninklijk huis. Tot nu toe zijn meer dan tweeduizend Nederlanders achter de computer gekropen om met Willem-Alexander en Máxima kennis te maken. De honderd aardigste vragenstellers mogen aanstaande dinsdag via internet 'live' met het paar babbelen. De Rijksvoorlichtingsdienst laat komend weekeinde weten wie er in de prijzen zijn gevallen. De gelukkigen moeten zich natuurlijk wel aan een aantal spelregels houden. Het is niet de bedoeling dat ze het paar in verlegenheid brengen door ineens een heel ander onderwerp aan te snijden.
Die kans lijkt echter gering. Tot opluchting van de Rijksvoorlichtingsdienst, die de vragen screent voor ze op de website worden geplaatst, zijn er maar weinig onderdanen die over de schreef gaan. "Het aantal onfatsoenlijke vragen valt reuze mee", aldus een woordvoerder.

Gelukkig maar dat de meeste mensen zulke dingen ook niet willen weten. Het is gezelligheid troef op http://www.koninklijkhuis.nl. De onderwerpen die Nederland aansnijdt hebben een hoog jaren vijftig karakter. "Ik zag u genieten van de Keukenhof. Vindt u tuinieren leuk?". "Waar hebben jullie elkaar voor het eerst ontmoet en sloeg de vlam meteen over?". "Klopt het dat jullie een hond hebben die Zorro heet?".

Opvallend is hoeveel zorgen men zich maakt over de enorme belangstelling waar het paar mee kampt en over hun leven in de openbaarheid. Zouden ze niet, net als wij, in een joggingbroek met een zak chips voor de buis willen hangen? Hadden ze niet veel liever een intieme trouwerij gehad?
Serieuze vragen zijn in de minderheid. Hoe Máxima tegen haar nieuwe taak aankijkt, hoe zij en Willem-Alexander zich de modernisering van het koningschap voorstellen, of Máxima zich zorgen maakt over de toestand in Argentinië en of hoe het tweetal met het cultuurverschil omgaat: daarover wil Nederland wel iets weten. Want het lukt lang niet altijd tussen twee nationaliteiten, sombert Theo van Wijk uit Amsterdam, die met een Spaanse getrouwd was. Een aardige vraag voor Alexander en Máxima om op te reageren, want veel gemengde stellen snijden het taal- en cultuurverschil niet aan. Maar of Máxima al sju in een kuiltje doet, willen we ook weten!

(Bron: Haagsche Courant)

VREDESTEIN ZEGT ’T MET ORANJE KONINKLIJKE BAND

Een oranje gebieste band of een rood wit blauwe misschien? Automobilisten die willen meeleven met ‘Het Huwelijk’ kunnen bij Vredestein de ‘Koninklijke Band’ aanschaffen. Eergisteren werden de eerste proefexemplaren gemaakt.

‘Waarschijnlijk niet veel’, reageert marketing communicatie manager drs. J. van Wessum op de vraag of de banden echt klanten zullen trekken. ‘Hij is daarom ook niet bedoeld om een bijdrage te leveren aan onze omzetcijfers. Daarvoor hebben we een nieuwe topband in ontwikkeling. Die komt binnenkort op de markt. Met deze Koninklijke Band willen we de feestvreugde rond het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander verhogen. Kort na het huwelijk stoppen we ook weer met het maken er van. Mochten prins Willem-Alexander en Máxima in de toekomst ons bedrijf bezoeken, dan zullen we er zeker nog een paar maken en aanbieden. Of ze er dan ook echt mee rijden weet ik niet. Volgens mij rijden ze niet in auto’s met die velgmaat.’

De banden worden alleen op aanvraag gemaakt. Dat maakt ze volgens de fabrikant mogelijk wel tot een verzamelexemplaar. Ook de buitenlandse verkoopvestigingen krijgen ze tot hun beschikking’.

Volgens Van Wessum geeft Nederlandse enige bandenfabrikant met de specials ook een visitiekaartje af. Het maken een dergelijke band vereist namelijk nogal wat hoogwaardige technische kennis’, zegt hij. ‘Het is bepaald geen kwestie van even het kleurbad veranderen of er met de kwast een gekleurd streepje overheen trekken. De kleur is door en door aangebracht. De Koninklijke Band wordt daarom ook grotendeels met de hand gemaakt.’

Helemaal onbekend met het maken van gekleurde banden zijn de ontwikkelaars bij Vredestein niet. Het bedrijf vervaardigt al enkele jaren met veel succes de Axenta. Deze diepzwarte band is verkrijgbaar met een rode of gele zijkant gravering, waardoor hij een moderne uitstraling heeft en de auto een eigen gezicht geeft. De band heeft alle kenmerken van de bekende T-Trac op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en stabiliteit. ‘De Koninklijke Band is afgeleid van de Axenta en beschikt over dezelfde eigenschappen’, zegt Van Wessum.
Voor de liefhebbers: de band is verkrijgbaar in de maten 185/60/14. Bestellen kan via de internestsite Vredestein.com.

(Bron: Twentsche Courant Tubantia)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: