Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Maxima en geld

Saturday, 19 Jan 2002 door Danny

Amsterdam,

De silhouetten van prins Willem-Alexander en zijn Máxima staan afgebeeld op de unieke munt van tien euro die ter gelegenheid van hun huwelijk wordt geslagen. De datum vermeldt 'tweetweetweeduizendtwee'.

Deze munt, vanaf 4 februari verkrijgbaar, is alleen in Nederland een wettig betaalmiddel. De oplage is een miljoen. De huwelijksmunt is de allereerste speciale euro die ons land uitgeeft.

Het huwelijk kost de gemeente Amsterdam 2,8 miljoen euro en de politie in de hoofdstad 5 miljoen euro. De politie zet 6000 mensen in en krijgt steun van 2150 agenten uit andere delen van het land.

Dat maakten burgemeester Cohen en plaatsvervangend korpschef J. van Riessen gisteren bekend. Het hof betaalt de kosten van een afdak tussen het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk, zodat de gasten op 2 februari beschermd zijn tegen regenbuien.

Volgens Van Riessen wordt het huwelijksfeest `een normale gezellige boel'. ,,Iedereen kijkt ernaar uit.'' Hij rekende een jaar geleden nog op grote problemen met de tegenstanders van de monarchie en het huwelijk. Cohen zei dat er langs de route van de rijtoer van Willem-Alexander en Máxima 80.000 plaatsen zullen zijn.

(Bron: Telegraaf en Algemeen Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: