Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Boycot Beiaard door Ius Sanctus ?

Monday, 21 Jan 2002 door Danny

Enschede,

Een aantal Moresleeden van Ius Sanctus zijn afgelopen weekend opgeschrikt door een bericht in weekblad Nieuwe Revu. Het bericht ging over een bijeenkomst van het Nieuw Republikeins Genootschap in Café de Beiaard in Amsterdam. Op pagina 14 is het volgende te lezen:

ORANJE ONDER!

ANTIMONARCHISTEN MAKEN ZICH OP VOOR HET HUWELIJK

Staat het Amsterdamse Spui op 2 februari wel of niet vol met demonstranten? Komt er een massale protestmars? En welke Argentijnen staan op de Amsterdamse gastenlijst? Hierover werd het afgelopen weekend hevig gediscussieerd door verschillende anti-Oranje verenigingen.

“Wilhelm en Maxima gaan trouwen, zij is van duister bloed, “klinkt het vrijdagavond in koor in het benauwde bovenzaaltje van café de Beiaard aan het Amsterdamse Spui. Het nieuwe republikeins volkslied op de zojuist gepresenteerde CD wordt alvast ingestudeerd door de leden van het Nieuwe Republikeins Genootschap (NGR) voor 2 februari. Ook worden stickertjes uitgedeeld om over het gezicht van Beatrix op euromuntjes heen te plakken.

Een dag later, in de voormalige Filmacademie aan de Amsterdamse Overtoom, treft het Comité Witte Plein ( bestaand uit het NGR en een aantal sympathiserende groeperingen) de nodige voorbereidingen voor het huwelijksfeest. In de grote filmzaal hangt een groot spandoek. 1966 1-0, 1980 2-0, 2002 3-0, valt er op te lezen. De eerste scorestand duidt op de rookbom die het huwelijk van Beatrix en Claus verstoorde. Ter illustratie van de tweede scorestand is er een groot scherm opgehangen waarop beelden van de kroningsrellen van 1980 worden vertoond. “We zijn hier om concrete afspraken te maken over het Witte Plein, “zegt actievoerder en Amsterdams gemeenteraadslid René Danen. De zaal is gevuld met antimonarchisten in uitlopende kledij, van stropdas tot Palestijnse sjaal. “Wie wi, kan met ons in witte kleding protesteren op de dag van de Oranje bruiloft. Omdat de Gouden Koets langs het Spui zal rijden, probeert Burgemeester Cohen ons op allerlei manieren van het plein te krijgen. Maar we buigen niet.”

Vanuit de zaal klinkt duidelijk de vraag om wat minder ludieke, en vooral hardere acties. “waarom zetten we de ingang naar de Dam niet af, met een mensenketting?”, opperen wat actievoerders. Dat lijkt gemeenteraadslid Danen geen goed plan: “We houden het liever ludiek.”

“Het liefst zou ik een steen naar Maxima’s hoofd gooien, “vertelt Nancy (19) even later. “Er staan al advertenties in krakerblaadjes. Daarin roepen ze ook op tot hardere actie.” Ze is niet de enige die er zo over denkt. Collega-kraker Pjotter (21): “Ik zou wel een taart willen gooien vanaf het Spui.”Vriendin Eva (20) maakt zich nu al zorgen: “Ik hoop dat ze niet preventief gaan oppakken. Tijdens de Maximatour hebben ze me opgepakt en in the middle of nowhere gedumpt.” (Bron: Nieuwe Revu, Reinout van Gendt).

Saillant detail is, dat terwijl de leden van het Nieuw Republikeins Genootschap zich op vrijdag 11 januari aan het voorbereiden waren in een zaaltje van de Beiaardgroep in Amsterdam er een dag later ook een zaaltje door de Beiaardgroep werd verhuurd, maar ditmaal in Enschede aan het Oranje gezinde Moresgenootschap Ius Sanctus.

Toeval ? Boycot ? Had de Beiaardgroep niet tot verhuur mogen overgaan aan het Nieuw Republikeins Genootschap ? Waren zij daarvan op de hoogte ? Onduidelijk op dit moment is wat de gevolgen zullen zijn voor Ius Sanctus en wat haar standpunt in deze kwestie is. Wellicht dat de Beiaardgroep, met vestigingen in Amsterdam, Enschede en Hoorn, om uitleg gevraagd moet gaan worden, zodat daar in de toekomst geen problemen of onduidelijkheden over kunnen ontstaan als de Leeden bier in het Enschedese café drinken. Uw verslaggever zal de ontwikkelingen en meningen binnen het genootschap nauwlettend in de gaten blijven houden.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: