Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Kritiek Kroonprins over rapport Baud terecht

Monday, 28 Jan 2002 door Danny

Leiden,

Kroonprins Willem-Alexander heeft gelijk: het rapport van Michiel Baud over Jorge Zorreguieta is niets meer dan een mening. Wetenschappelijk stelt het niet veel voor. Dat vindt de Leidse historicus en ArgentiniŽ-kenner Hans Vogel.

,,Baud had nooit onderzoek gedaan naar de Argentijnse geschiedenis. Daarom heeft Kok hem volgens mij ook benaderd. Dan kon hij hem tijdens het onderzoek beÔnvloeden, en later eventueel zijn handen van Bauds rapport aftrekken.'' Michiel Baud schreef in opdracht van minister-president Kok een rapport over Jorge Zorreguieta, die in ArgentiniŽ minister was in een periode waarin duizenden Argentijnen werden omgebracht of spoorloos verdwenen.

Baud stelde in zijn rapport dat Zorreguieta geweten moet hebben van deze verdwijningen. Maar kroonprins Willem-Alexander deed het rapport-Baud onlangs af als 'een mening'. Veel policiti hebben echter grote moeite met de uitspraak van de kroonprins: D66-leider Thom de Graaf noemde de uitspraak 'dom'.

Vogel doceert en publiceert al vijftien jaar over ArgentiniŽ. Het rapport-Baud noemt hij 'vergelijkbaar met een aardige doctoraalscriptie'. Bovendien heeft Baud zich laten bijstaan door twee andere wetenschappers die zich net als Baud niet wezenlijk in ArgentiniŽ hebben verdiept.'' Wanneer Kok werkelijk een wetenschappelijke studie over Zorreguieta en de junta had gewild, had hij wel gekozen voor bijvoorbeeld de Utrechtse hoogleraar Ton Robben, meent Vogel. ,,De uitkomst van het rapport stond bij voorbaat al vast. Baud heeft zich laten gebruiken. Daarmee heeft hij ons vakgebied, de studie naar de geschiedenis van Latijns Amerika, geen goede dienst bewezen.'' Baud was tot twee jaar geleden net als Vogel werkzaam aan de Universiteit Leiden.

De discussie over de vader van MŠxima Zorreguieta is volgens Vogel hypocriet. ,,Natuurlijk wist Jorge Zorreguieta van de vele verdwijningen in zijn land. Iedereen in ArgentiniŽ wist daarvan. Maar als je vervolgens werkelijk wilt zeggen of de man schuldig is of niet, moet je ook de rol van het Nederlandse bedrijfsleven in die periode in ogenschouw nemen. Maar die discussie wil Kok helemaal niet. Dat anderen - ook politici - zich kritisch uitlaten over Zorreguieta's verleden, maar zwijgen over Nederland, is uiterst hypocriet.''

Vogel verwerpt overigens de kritiek op de Argentijnse priester Rafael Braun, die op 2 februari een gebed uitspreekt tijdens de huwelijksdienst van Willem-Alexander en MŠxima Zorreguieta.

,,Braun staat in zijn eigen land bekend als een moreel hoogstaand mens. Hij is niet 'fout' geweest, voor de Argentijnen hoort hij bij de goeien. Ik ben er zeker van dat Braun, net als iedere weldenkende Argentijn, de excessen van het Videla-regime verwerpt.''

(Bron: Het Leidsch Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: