Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Disputen schrikken van standpunt M.I.S.!

Wednesday, 09 May 2001 door Danny

Enschede,

De Magistraat van Moresgenootschap Ius Sanctus heeft de voorzitters van de disputen van de vereniging gisteravond heftig laten schrikken. Terwijl, na de drukte van vorige week, de rust binnen de rest van Moresgenootschap Ius Sanctus is wedergekeerd moest de Magistraat nog even aantreden voor belangrijke verenigingszaken.

Op het programma stond het inmiddels bekende "voorzittersoverleg". Dit overleg wordt op regelmatige basis gehouden met de voorzitters van de disputen en het verenigingsbestuur. Belangrijk punt op de vergadering was het heikele puntje "Eerstejaarstraject". Heikel zeker, het werd namelijk zeker even slikken voor de voorzitters van de disputen toen de Magistraat zijn belangrijke mededeling deed en het standpunt van het genootschap verkondigde.

Het genootschap is namelijk niet van plan om eerstejaars leden van de vereniging in Juni van dit jaar al te gaan vragen of zij eventueel lid willen worden. "September of eventueel daarna is al jaren het beleid en dat wordt niet gewijzigd " aldus de Magistraat.

Onlangs nog werd op een ALV van Taste besloten dat de Disputen en Moresgenootschap Ius Sanctus in Juni 2001 eerstejaars MOETEN vragen. De mogelijkheid om pas in September te vragen mag volgens de nieuwe regeling en het ALV-besluit niet. Pas als de eerstejaars een "tijdje" tweedejaars zijn mag dit weer wel. Hierbij moet aan de maanden Oktober of November gedacht worden. Dit om onduidelijkheden binnen de eerstejaars van Taste te voorkomen. Zij komen nu immers voor een zwaar dilemma te staan. "Nu een eventueel lidmaatschap van een dispuut accepteren of even wachten en hopen dat Ius Sanctus me vraagt" is de zware keuze. Met als eventueel gevolg dat ze met "lege handen" blijven staan.

Moresgenootschap Ius Sanctus is altijd al een fel tegenstander geweest van dit beleid. Op de ALV is dit nog eens duidelijk gemaakt. Het genootschap wil namelijk dat alle verticale verbanden pas in September vragen om de rust binnen de vereniging te houden en de jaarclubs de kans te geven te groeien. De disputen zijn hier fel tegenstander van omdat ze bang zijn dat ze anders te weinig "profijt" hebben van de nieuwe leden vanwege de studiedruk. Met een krappe meerderheid werd echter voor de nieuwe regeling gestemd, een regeling waar het genootschap zich blijkbaar na gisteravond nog steeds niet bij neerlegt.

Na de schokkende en niet verwachtte mededeling gingen de disputen alsnog morrend akkoord. Ius Sanctus zal nu tijdens de vraagperiode een brief aan de eerstejaars schrijven waarin het standpunt nog eens wordt uitgelegd. De echte toekomstige "Ius Sanctus liefhebber" zal dus nog even geduldig moeten zijn en vertrouwen in de toekomst moeten hebben.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: