Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Maximale informatie deel 5

Wednesday, 30 Jan 2002 door Danny

Enschede,

Er wordt de afgelopen weken veel geschreven over hét huwelijk. Onder de kop “Maximale informatie” een overzicht van de laatste nieuwtjes over het huwelijk, Willem-Alexander en Máxima, de voorbereidingen en de gasten.

Vandaag de onderwerpen: “Bruidsjurk Máxima van Valentino”, “Kofi Annan bij huwelijk”, “Oranjes betalen voor eigen gasten” en “Tips voor Oranjefans op de huwelijksdag.”

Bruidsjurk Máxima van Valentino

De bruidsjurk van Máxima is gemaakt door Valentino Couture in Parijs. Een woordvoerster van het beroemde modehuis in het centrum van de Franse hoofdstad, heeft dat vandaag bevestigd.

,,Enkele maanden geleden is zij zelf naar Parijs gekomen en heeft zij met mijnheer Valentino de keus gemaakt,`` aldus de woordvoerster. Hoe de bruidsjurk eruit ziet, wilde zij evenwel niet kwijt. ,,Op uitdrukkelijk verzoek van prinses Máxima houden we dat zo geheim mogelijk.`` De bruidsjurk is overigens al in Nederland.

Kofi Annan bij huwelijk

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is
zaterdag aanwezig bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en Màxima
Zorreguieta. Dat is in kringen rond Annan vernomen. Zijn woordvoerster kon geen
nadere mededelingen doen, maar bevestigde dat de secretaris-generaal
zaterdag voor een privé-bezoek in Nederland is.

Kofi Annan verzocht de Prins van Oranje eerder deel te nemen aan een ’Panel van
Eminente Personen’, dat dit jaar tijdens een top in Johannesburg praat over duurzame ontwikkeling. Het zou een opmaat zijn naar het Wereld Water Forum in
2003 in Japan. De prins houdt zich bezig met waterbeheer.

Oranjes betalen voor eigen gasten

De familie Van Oranje verwacht enkele honderden gasten voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. De koninklijke familie neemt de kosten van hun verblijf voor eigen rekening in tegenstelling tot de kosten voor genodigden, die voor het Rijk zijn.

Er is namelijk verschil tussen gasten die de familie persoonlijk uitnodigt, en genodigden die uit hoofde van hun functie of positie bij het huwelijk aanwezig zijn. Op de bruiloft komen zo’n 1700 gasten en genodigden. Tot de gasten behoren in elk geval bevriende koningshuizen, vrienden en familie van het bruidspaar. Ook uit Argentinië zal een groep mensen komen. Een deel van de persoonlijk gevraagde bruiloftgangers logeert in het Paleis op de Dam of in andere paleizen. Maar het hof heeft ook hotelruimte, zoals Hotel Krasnapolsky (468 kamers) op de Dam, afgehuurd.

Uit eigen zak betaalt de familie voorts kosten voor besloten feesten rondom het huwelijk, zoals het diner in het Paleis op de Dam op donderdagavond en de vrijgezellenavonden die onder de Oranjeprinsen erg populair zijn. Willem-Alexander en Máxima krijgen elk hun eigen feestje op zorgvuldig geheim gehouden plekken in binnen- en buitenland. Prins Constantijn hield zijn bachelorsparty bijvoorbeeld op een landgoed in Schotland. Ook de kerkelijke inzegening van het huwelijk is voor eigen rekening. „Dat is namelijk een besloten aangelegenheid. Omdat het koninklijk huis het openbaar belang daarvan echter wel inziet mogen er ook niet-gasten komen”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Privé-uitgaven zijn ook de kosten van het bruidsboeket, de corsages en de trouwjapon. Over een eventuele financiële bijdrage van Jorge Zorreguieta als vader van de bruid doet de RVD geen mededelingen. „Dat zal in de beslotenheid van de familie wel geregeld zijn”, aldus de woordvoerder. Hoeveel het huwelijksfeest de overheid gaat kosten is niet precies bekend, omdat niet alle genomen maatregelen openbaar zijn uit het oogpunt van veiligheid.

Tips voor Oranjefans op de huwelijksdag

Ik ga naar ’Hét Huwelijk’ en neem mee: een ladder om op bushokjes te klimmen, een thermoskan warme chocolademelk en een verrekijker. Voor de hele vroege vogels zijn klapstoel en lange onderbroek onmisbaar. Maar de échte Oranjeliefhebber gaat in klederdracht, want voor Hollands glorie worden langs de koninklijke route speciale plaatsen vrijgehouden.

Vanuit het Koninklijk Paleis op de Dam gaan ze ’s morgens in een limousine naar de Beurs van Berlage, waar het burgerlijk huwelijk plaatsvindt. De tweede kans beperkt zich opnieuw tot een vluchtige blik door de autoruit: voor de paar honderd meter naar de Nieuwe Kerk laat het sprookjespaar zich rijden. Na de kerkelijke inzegening stappen bruid en bruidegom in de Gouden Koets en maken een rijtoer door de binnenstad die eindigt op de Dam. Wie het gelukkige stel dan nog niet heeft gespot, wacht op De Kus. Plaats van handeling: het balkon van het Paleis op de Dam.

Echte Oranjefans nemen geen risico en hebben al lang een kamer gereserveerd in een hotel. Langs de route bevinden zich enkele favoriete slaapplaatsen. Het vier-sterren-hotel Port van Cleve biedt perfect uitzicht op de westzijde van de Nieuwe Kerk waar het paar de Gouden Koets betreedt. Met een televisie op de kamer kan de rest van het feest, op bed, met een lekker glas wijn, warm en droog worden gevolgd. Datzelfde geldt voor het Jolly Carlton hotel, gelegen op de hoek van de Vijzelstraat en het Singel, dat ook een ideale blik geeft op de koninklijke optocht.

De rijtour, die slechts van 13.00 tot 13.30 uur duurt, biedt de meeste kans om een glimp van het koninklijk paar op te vangen. Vanaf de Nieuwe Kerk buigt de stoet af langs de achterzijde van het Paleis op de Dam. Wie daar droog of beschut tegen de kou wil kijken, begeeft zich naar het er tegenover gelegen winkelcentrum Magna Plaza, dat tijdelijk is omgedoopt tot Máxima Plaza. Wie vroeg is, kan mogelijk een plekje veroveren op de trappen van het winkelcentrum.

De huwelijksspotters moeten uiterst voorzichtig manoeuvreren. Langs de route staat een erewacht van 2.200 militairen: aan weerszijde staat om de meter een man in uniform. Daarachter is een stukje niemandsland van ongeveer een meter breed - de zogeheten flexibele veiligheidsring - dat wordt afgescheiden door hekken en een rij agenten: om de vijf meter houdt een politieman de wacht. Pas achter dit cordon is er plaats voor Oranje-minnend Nederland.

Via de Nieuwezijds Voorburgwal begeeft de stoet zich naar het Spui, ooit het bolwerk van anarchistisch Amsterdam. Wie meer wil dan alleen maar Oranje, verovert hier een plekje. Een handjevol actiegroepen wil het Spui omdopen tot het ’Witte Plein’. Schrijvers, dichters, muzikanten en cabaretiers die kritisch naar de monarchie kijken, zijn van plan het huwelijk op de korrel te nemen. Geen relschoppers, doch aardige actievoerders, maar de gemeente wil ze daar niet hebben. De ruimte is nodig voor camerawagens en dergelijke.

Vanaf het Spui rijdt de stoet naar het Singel. De echte waaghalzen onder het Oranjepubliek kunnen het best verkleed als Zeeuws meisje of Volendammer naar Amsterdam komen. Op het smalle stukje Singelgracht komt een erehaag van burgers in klederdracht uit alle provincies. Voor de mannen: op klompen, een boerenkiel met rode zakdoek, pofbroek aan en je kijkt als undercover-boer rechtstreeks in de Gouden Koets.

Argeloos boodschappen gaan doen bij V&D is ook een goede truc. Als de trouwstoet met een scherpe bocht het Muntplein opdraait en linksaf buigt naar het Rokin, biedt de eerste verdieping van het warenhuis een leuk uitzichtspunt. Maar druk je neus op tijd tegen de ruit, want slechts één raam geeft zicht op het koninklijke gezelschap. Verreweg de allerbeste plek is het restaurant op de tweede verdieping van de Bijenkorf. Strategisch, warm én voorzien van koek en zopie. Rond half twee rijdt de Gouden Koets de Dam op, vervolgens schrijdt het prille paar door het Koninklijk Paleis naar boven en begeeft zich naar het balkon voor De Kus. Wie dan met een glas champagne voor het raam in het restaurant van de Bijenkorf zit, wordt uitgeroepen tot de beste royaltywatcher van 2-2-2002.

(Bronnen: Apeldoornse Courant, ANP, Provinciale Zeeuwse Courant, Reformatorisch Dagblad)
Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: