Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Lezing over de monarchie op UT

Wednesday, 30 Jan 2002 door Danny

(Met dank aan J.Schut)

Enschede,

Onder de kop “Everything you always wanted to know about…” wordt er op de Universiteit Twente een lezing gegeven over “De monarchie - van Lodewijk XIV tot Beatrix.”

De Franse Revolutie betekende het einde van de “van God gegeven” politieke macht van koningen. Om in de moderne tijd te kunnen overleven heeft de monarchie zich aan moeten passen. Zo is er op het politieke vlak veel macht ingeleverd. In ruil daarvoor kreeg de koning(in) een grotere sociale rol toegewezen: als symbool van de natie.

Monarchie-deskundige, dr. Jaap van Osta van de Universiteit Utrecht, vertelt hoe de overgang van absolute vorst tot “speeltje van natie” precies in zijn werk ging en welke nieuwe rituelen daarbij ontstaan zijn.

De lezing vindt plaats op woensdagmiddag 27 februari van 16.00 uur tot 17.00 uur in cultuurcentrum de Vrijhof in het Amphitheater. Leeden van Mores die hier naar toe willen kunnen zich via de mail opgeven bij de Griffier van Moresgenootschap Ius Sanctus.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: