Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Lintje behouden kost veel geld

Friday, 26 Apr 2002 door Danny

Den Haag,

Als iemand die ooit een lintje kreeg, overlijdt, moet deze teruggegeven worden aan de Staat. Tegen betaling van een waarborgsom mogen nabestaanden de medaille behouden.

Stel, iemand is Ridder Grootkruis in de orde van de Nederlandse Leeuw en komt te overlijden. Het lintje moet eigenlijk worden teruggestuurd naar de Staat, maar de nabestaanden willen het graag houden. Dat kan, maar dan moet wel een waarborgsom van 2.093 euro worden betaald. Een fors bedrag, maar Ridder Grootkruis is dan ook de hoogste koninklijke onderscheiding in ons land.

Het lintje dat het vaakst wordt uitgereikt, Lid in de orde van Oranje Nassau, mag voor 159 euro in de familie blijven als de gedecoreerde is overleden. Het zijn waarschijnlijk niet de eerste gedachten die opkomen bij de iets meer dan 3200 Nederlanders die vandaag ter gelegenheid van Koninginnedag een lintje krijgen. Op zo'n moment denkt de gedecoreerde niet onmiddellijk aan inleveren, maar de regels van de Kanselarij der Nederlandse Orden schrijven wel voor dat het onderscheidingsteken, niet de onderscheiding zelf natuurlijk, in bruikleen wordt gegeven. Tegen betaling van een waarborgsom kan de medaille 'voor onbepaalde tijd' in de familie blijven.

Jaarlijks krijgt de Kanselarij koninklijke medailles terug. Een keurmeester buigt zich over de staat waarin de medailles verkeren. Zien ze er slecht uit, dan worden ze vernietigd. Is de kwaliteit goed, dan gaan ze naar de Koninklijke Nederlandse Munt, waar alle onderscheidingstekens worden gemaakt. De teruggestuurde medailles ondergaan een opknapbeurtje en krijgen een nieuw lintje. Bij de volgende lintjesregen worden ze dan weer opgespeld bij Nederlanders die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

(Bron: Brabants Dagblad)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: