Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Saturday, 27 Apr 2002 door Danny

Amsterdam,

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft vrijdag tegen de man die een tampon heeft gegooid naar de Gouden Koets op de huwelijksdag van kroonprins Willem-Alexander en prinses Mßxima een boete geÙist van 500 euro. Ook eiste de officier een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.

De 27 jarige V. K. uit Monnickendam heeft volgens het OM het paar beledigd. K. stond op 2 februari op het Koningsplein in Amsterdam, dat voor die dag was omgedoopt tot het 'Witte Plein'.

Republikeinen protesteerden daar tegen de monarchie. K. kreeg van twee vrouwen een tampon gedrenkt in limonade aangereikt. Toen het net-gehuwde echtpaar in de Gouden Koets langsreed, gooide hij in een opwelling de tampon naar het rijtuig, maar hij miste. Over twee weken doet de politierechter uitspraak.



De politierechter deed wel uitspraak in een paar andere rechtzaken rondom de huwelijksdag. Een jongen van dertig uit Amsterdam kreeg 300 euro boete, omdat hij 's ochtends vroeg op 3 februari 'voor de lol' over de dranghekken voor Hotel Krasnapolsky op de Dam was geklomen. In het hotel sliepen gasten van het paar. De politierechter noemde de actie 'overjarige oubolligheid'.

Een dronken Engelsman had niet door dat Mßxima en Willem-Alexander die dag trouwden, noch dat hij zich aan de achterkant van het Koninklijk Paleis op de Dam bevond. Hij klom over de dranghekken heen. "Ik was verdwaald. Ik probeerde mijn vrienden te vinden", zei N. S. ter verklaring. De politie gaf hem drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 600 euro. S. had zich heftig verzet bij zijn arrestatie.

(bron: De Telegraaf)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: