Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Orde Copulerende Valk discrimineert !

Thursday, 04 Jul 2002 door Danny

Enschede,

De nieuwe Orde in oprichting "De Copulerende Valk" discrimineert. Dat zeggen een aantal Leeden van Mores die een "valk" niet zien zitten. Volgens de bepalingen van de nieuwe Orde wordt deze groep buitengesloten om überhaupt in aanmerking te komen voor een onderscheiding.

Het draait allemaal om slechts twee zinnen. Echter wel twee zinnen die de basis vormen voor de nieuwe Orde. Uit onderzoek van de nieuwe bepalingen blijkt dat aanpassing van deze kernbepaling nodig is om van toepassing te zijn op alle Leeden van Moresgenootschap Ius Sanctus.

Op de website van Moresgenootschap Ius Sanctus meldt de Orde van de Copulerende Valk het volgende:

"Het aanvliegen van de valk is de meest concrete aanwijzing voor de mogelijke amoureuze daad. Als de valk copuleert is er geen twijfel over de amoureuze daad. In beginsel kan dit leiden tot iets dat ligt in het verlengde van onze doelstellingen."

Probleem is dat een aantal Leeden van Moresgenootschap Ius Sanctus helemaal niet zitten te wachten op het aanvliegen van een valk. Laat staan dat de valk gaat copuleren. Een buizerd daarentegen zou wel gewaardeerd worden door deze groep, echter daar houden de bepalingen van de nieuwe Orde geen rekening mee. Het gevolg is wel dat een deel van de Leeden daardoor niet in aanmerking kan komen voor een onderscheiding van de Copulerende Valk omdat er niet gesproken wordt over "een amoureuze daad begaan" met een buizerd.

Het is onduidelijk of de oprichters van de nieuwe Orde hier opzettelijk geen rekening mee hebben gehouden. Vooralsnog gaan de gediscrimineerde Leeden ervan uit dat hier geen sprake is van opzet, maar van een foutje.

Wijziging van de reglementen hebben ook verstrekkende gevolgen voor de naam van de nieuwe Orde. Immers als in de bepalingen rekening gehouden gaat worden met buizerds zal deze toevoeging ook gedaan moeten worden in de naamgeving van de nieuwe Orde. Al met al een dilemma voor de oprichters. Geen wijziging betekent discriminatie, wel wijzigen betekent het aanpassen van de reglementen en naam. De oprichters hebben nog twee dagen om zich hierover te beraadslagen.

Onduidelijk op dit moment is of het Kapittel akkoord kan gaan met de nieuwe Orde zoals deze nu voorgesteld wordt. Betrouwbare bronnen melden dat twee Grootmeesters van het Kapittel de "valk" niet zien zitten maar een voorkeur hebben voor de buizerd.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: