Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Bezoek Workum blijkt gouden greep te zijn !

Wednesday, 10 Jul 2002 door Danny

Warkum, Workum,

De Leeden van Moresgenootschap Ius Sanctus hebben gisteren en vandaag een uitgebreid bezoek aan het Friese plaatsje Workum gebracht. In eerste instantie waren de Leeden wat huiverig om een lange vaartocht te moeten gaan maken vanaf het Heegermeer naar Workum, maar nadat de Moresboot de Reiger geheel spontaan al naar het plaatsje was vertrokken volgde de rest van de vloot al snel. Het bezoek aan Workum bleek een gouden greep te zijn.

De Leeden aan boord van de Reiger waren na hun ontbijt in Heeg een rondje gaan varen rond eiland Rakkepolle. Schipper de Vries had er schik in en probeerde zoveel mogelijk rondjes te varen om de boot beter onder controle te krijgen. Hoofdschipper Klooster vond het maar niets en kwam verhaal halen. Als we dan toch benzine aan het verspillen waren konden we net zo goed naar Workum varen.

Op de kade van Heeg was inmiddels een felle discussie gaande omtrent het zeilplan. Veel Leeden bleken het varen naar Workum, een tocht van vier uur, veel te lang te vinden. Aan boord van de Reiger werd al snel besloten de tocht toch te gaan maken en de andere Leeden op de hoogte brengen van onze spontane actie, hopend dat de rest alsnog zou gaan volgen.

Terwijl de Leeden aan boord van de Reiger de overigen wijs maakten dat ze al in Workum waren gearriveerd kon de rest niet achterblijven en gingen de Zeelandia en de Romte ook naar het Friese plaatsje. De Leeden van het genootschap die nu al jaren in Friesland varen waren overigens nog nooit in dit plaatsje geweest.

Opvallend is dat Workum maar op anderhalf uur varen van Heeg ligt en de Leeden op de Reiger waren dan ook al snel te vinden in het centrum. Daar werd op een lokale rommelmarkt een aantal Oranje attributen gekocht om het gebouw tegenover de kerk te sponsoren. Onder leiding van Moreslid Albers, die al vaker in Workum was geweest, werd de koers richting een terras gezet. Volgens hem was het terras van de Herberg van Oom lammert en Tante Klaasje de beste plaats om te gaan zitten. Het bleek een gouden greep te zijn.

Terwijl de Leeden van de Reiger om 1600 uur plaats namen op het terras kwamen in de loop van de avond er steeds meer Leeden bij. Ook de eigenaar van de Herberg, Marc, keek zijn ogen uit en zag dat het goed was. Vooral Klooster was op dreef en na allerlei gebeurtenissen kreeg Moresgenootschap Ius Sanctus een speciale kluis aangeboden in de Herberg.

Het gaat hierbij om een lade uit een antieke kast waarin het genootschap een speciale fles drank mag opslaan. Als de Leeden van het genootschap dan in Workum zijn staat hun fles drank altijd klaar. Het initiatief van Marc werd snel opgepikt door de Leeden en binnen tien minuten had Webmeester Benjamins het grote nieuws al op deze website gepublicieerd met een link naar de website van de Herberg. Plaatsvervangend Magistraat Veenbaas heeft een speciaal contract met de Herberg getekend. Uiteindelijk hebben de Leeden van de kluiscommissie (Klooster, van den Berg en de Vries) vanmorgen de inhoud van de kluis afgemaakt. In de kluis is onder andere een logboek te vinden waarin bezoekers een ervaringen kunnen opschrijven. Meer details en reglementen omtrent het kluisgebruik zullen zo snel mogelijk op deze website te vinden zijn.

Na een leuke biermiddag, een speciale drankkluis, een uitstekend diner waarbij een aantal Leeden hun eigen uitgezochte (nog levende) kreeft mochten "klaar maken", perfecte bediening en een meesterlijke avond hebben de Leeden de avond voortgezet in het Swingpaleis in Workum. Daar was een ander gedeelte van het genootschap ook de hele avond al bezig geweest. Vooral het vrouwelijk schoon kreeg daar meer dan genoeg aandacht. In hoeverre de term "Schutten" na deze avond nog van toepassing is, is vooralsnog onbekend. Het laatste nieuws over Schut is dat hij met een vrouw aan zijn zijde het Swingpaleis heeft verlaten om vervolgens samen in de boot te eindigen.

Vanmorgen in alle vroegte is de zeilweek van Mores gesplitst. Een achttal Leeden, waaronder de Magistraat, zetten hun reis voort richting Lauwersoog en gaan met de Zeelandia wad varen. Op dit moment ligt de Zeelandia op een zandbank in de buurt van Harlingen.

De Romte en de Reiger zijn weer naar Langweer vertrokken. Op dit moment zijn daar nog een zestal Leeden van het genootschap te vinden en brengen zij in Langweer hun laatste zeilavond door.

Uw verslaggever is inmiddels weer in Enschede gearriveerd om de overige Leeden die al eerder waren vertrokken weer op de hoogte houden van de gebeurtenissen. Hoewel het actualiseren van de website vanuit een kajuit van een boot, zoals afgelopen maandag vanaf Rakkepolle gebeurde ook erg bijzonder is.

Desalniettemin: Workum bleek een gouden greep te zijn en ook een volgend zeilen zal het genootschap daar te vinden zijn. Overigens was het zeilen 2002 uberhaupt een grandioos succes. De zeilcommissie kan dan ook tevreden terugkijken op hun Natte Droom.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: