Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Duitse roddelpers meldt overlijden Claus

Thursday, 08 Aug 2002 door Danny

Berlijn,

Voor de Duitse boulevardbladen is prins Claus vorige week overleden. Das Neue Blatt tekende zelfs de ‘laatste woorden’ op van de prins-gemaal: „Bewaar mij in jullie hart en leef verder in liefde en wederzijdse ondersteuning”, zou Claus op zijn sterfbed, omringd door zijn naaste verwanten, hebben gezegd.

Volgens concurrent Die Neue Post was er eindelijk ‘een einde gekomen aan zijn kwellingen‘.

De pagina‘s lange specials waarmee de Duitse roddelpers afscheid nam van de geliefde prins kwamen de redacties op verontwaardigde ingezonden brieven te staan. Met Claus gaat het volgens de Rijksvoorlichtingsdienst sinds enkele dagen immers beter. En dat weten de Duitse lezers ook. „Heel vervelend allemaal", bekent een woordvoerster van Neue Post (oplage 1,2 miljoen). „Maar de verhalen moesten naar de drukpers op het moment dat het er naar uit zag dat Claus het niet zou halen. We hebben gegokt en verloren. Het is echt een schok."

Het weekblad Neue Revue (300.000 exemplaren) zag die bui al hangen. Onder de kop ‘Liefde aan de drempel van de dood’ keek de redactie in een ‘titelstory’ daarom terug op het zo standvastige huwelijk van de Duitse diplomaat met de Nederlandse kroonprinses en vorstin. „Misschien komt het omdat ik langer in het vak zit dan sommige collega‘s", suggereert hoofdredacteur Peter Bartels. „Maar je kunt iemand zolang hij leeft, en ook nog eens zo‘n sympathieke man als Claus, niet zomaar dood verklaren. Ons verhaal kon ook heel goed. De muze heeft ons als het ware gekust en behoed voor een flater."

Die Neue Post suggereerde dat Claus - heel Nederlands - om euthanasie (‘Sterbehilfe‘) had gevraagd en dat die wens door de familie was gerespecteerd. Het blad Woche der Frau meldt dat de prins op het laatste moment zijn testament veranderde om zijn vermogen aan zijn geliefde Maxima - ‘de dochter die hij nooit heeft gehad‘ - te kunnen nalaten. „Omdat Maxima bij haar huwelijk een wurgcontract moest tekenen, blijft ze bij een eventuele scheiding zonder cent achter. Dat wilde Claus voorkomen." Maxima heeft het toch al moeilijk. Volgens Das Neue Blatt heeft de prinses onlangs een miskraam gehad.

Aan dit soort pulpjournalistiek wil Bartels van Neue Revue zich niet schuldig maken. „Wij zijn toch iets serieuzer." Maar leedvermaak om de blunders van zijn collega‘s heeft hij niet. „Welnee, een aantal behoort immers tot dezelfde uitgever. Hoe macaber het ook klinkt, in ons vak geldt de uitspraak: ‘Hij of zij is niet op het juiste moment gestorven’. Waarmee het moment wordt bedoeld wanneer de bladen net zijn gedrukt."

Deze week zijn Claus en Beatrix opvallende afwezigen in de roddelkolommen. Maar Neue Revue heeft wél een primeur. „Vrouwen lopen in drommen bij kanselier Schröder weg", zegt Bartels. „Uit eigen onderzoek blijkt dat een meerderheid van de vrouwen niet langer op Schröder stemt omdat hij te ijdel is en te weinig voor vrouwen heeft gedaan. In 1998 won Schröder de verkiezingen juist dankzij de stemmen van de Duitse vrouwen. Dat lijkt me niet onbelangrijk nieuws."

(Bron TC Tubantia)


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: