Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Van gerst naar gal

Tuesday, 06 May 2003 door Rutger

Van onze ad hoc verslaggever Rutger Lammers

Van gerst naar gal

Nadat er op de vrijdag en zaterdag grotendeels aan het opbouwen van de houtstapel was gewerkt, was de zondag vrijwel geheel gereserveerd voor het opbouwen van een respectabel alcoholpromillage. Enkele verlate Moresleeden waren inmiddels ook aangekomen op Frans’ Ranch en werden vanwege hun frisse uitstraling door Marianne van V. herkend als zijnde ‘nieuw’ en van harte verwelkomd.

Her en der werd er vrolijk geborreld en gepraat over hoe het vuur zo snel mogelijk aan te krijgen. Inmiddels was onder de bezielende leiding van Moresleeden Stefan v/d R. en Jos E. de BBQ aangestoken. Het verbrande en rauwe vlees vond gretig aftrek onder de aanwezigen en de bierjerrycan werd weer tweemaal bijgevuld. Niet dat het een in kaplaarzen lopende Bastiaan K. iets kon interesseren; hij onderwierp het lokale evenhoevige vee aan anale inspecties. Kauwend mompelde de rest het ‘Schapenneuken!’ mee.

Ondertussen tikte de klok vrolijk door richting Uur U. De boer – die van “mooi veur mekeur joah!?” – kwam aangereden in een tractor gevolgd door een guitige giertank en sproeide een aantal rondjes om houtstapel. Buiten het feit om dat dit een opmerkelijk aroma opleverde, is het primaire doel van deze ludieke actie bij uw verslaggever nog steeds onduidelijk.

De houtstapel was geil en flirte met elk vuurplasma in de omgeving. De Cricket(r)-aansteker van Rik van B. kon zich niet inhouden en al snel stond de rechterflank van de stapel in brand. Moreslid Frans van V. kwam daarop aanstormen met de woorden ‘IK bepaal wanneer het vuur aangaat!’. Joost W., inmiddels druk bezig met het het doven van het vuur, kreeg de schuld en zo werd ook dit incident tot een goed einde gebracht.

De lokale bevolking kwam in grote getale opdagen om de happening bij ‘die man van de TH’ mee te maken, Mores deed nog een bier, de Moresvlag werd geinstalleerd en de Taptoe klonk: het moment was daar! VUUR! Frans, Marianne en Jasper van V. en Magistraat Schenkel staken met fakkels de houtstapel aan. Hoewel het vuur moeizaam op gang kwam, stond na een kwartier de gehele stapel in brand. En goed, getuige het dichtgeschroeide polyester jasje van uw verslaggever.

De avond vorderde gestaag en het bier vloeide rijkelijk. Rik van B. nam z’n gitaar ter hand en derhalve werd rond het vuur een groot aantal liederen gezongen. Een belangrijke plechtigheid stond echter nog op het programma. De Magistraat maande Mores tot matigen. Erelid Van V. kreeg het Erelidmaatschap voor het leven aangeboden. Van V. wilde dit graag aannemen, echter met 1 voorwaarde. Namelijk dat Ius Sanctus eens per 5 jaar terug zou komen voor een paasvuur. Uiteraard werd dit unaniem goedgekeurd!

De rest van de avond was voorspelbaar onvoors(t)(p)el en zijn uw verslaggever dan ook vrijwel onbekend. “Lopen richting het geluid van de generator, daar staat de tent!”, dat werd voor velen het motto.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: