Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Fouten in concept Algemeen Reeglement?

Friday, 07 Nov 2003 door Rutger

Van onze Ad-Hoc verslaggevers vermeend Adspiranten Den Braber en Kaper:

Als men (vermeend)Adspirant wordt van het genootschap, krijgt men een proefdruk. In deze proefdruk staan naast mooie verhalen, liederen en een Gallerij der Groten ook de Reeglementen van het Moresgenootschap Ius Sanctus. Deze Reeglementen zijn ooit opgesteld met als doel enige houvast te bieden en de gang van zaken vast te leggen, opdat daar minder twist over kan bestaan.

Tijdens het lezen van het Algemeen Reeglement is echter behoorlijk wat twist ontstaan. Een oplettende lezer komt er namelijk achter dat het duidelijk een concept is. Om het Algemeen Reeglement dichter bij perfectie te brengen willen wij middels dit schrijven de gebreken aankaarten. Naast gebreken zijn er overigens op tal van punten verbeteringen en verduidelijkingen nodig. Dit is echter van minder belang, vandaar dat die hier niet genoemd zullen worden.

Artikel X van het Algemeen Reeglement zegt dat alle gewone leden van het genootschap (dus leden zoals bedoeld in artikel IV lid 1) toegang hebben tot de Algemeene Vergadering. Aan het eind van het artikel wordt gesteld dat gewone leden stemrecht hebben, behalve als zij tot het Adject behoren (niet beschreven in artikel IV, maar in artikel XIX, lid 2). Leeden der Orde der Verheevenen worden hier volledig buitengesloten. Zij hebben volgens dit artikel dus noch stemrecht, noch toegang. Zij krijgen volgens artikel IV alleen toegang op uitnodiging van de Hooghe Raad, voor zover de Algemeene Vergadering hier geen bezwaar tegen maakt. Indien dus de Hooghe Raad en het subject van mening is het (concept) Algemeen Reeglement te wijzigen zoals genoemd in artikel XXII en het subject en de Hooghe Raad een veto verwacht van de Orde der Verhevenen, zal het subject en de Hooghe Raad dus te kennen geven bezwaar te maken tegen hun aanwezigheid. Op deze manier kan bijvoorbeeld de status van de Orde der Verheevenen zonder problemen worden gewijzigd of kan de Orde der Verheevenen teniet worden gedaan. Het enige waar de Orde der Verheevenen dus op basis van dit artikel op kan vertrouwen is hun ‘aandeel’ in het genootschap en hun status.

In artikel XVI lid 2.a. wordt gesteld dat iemand niet langer gemachtigd is plaats te nemen in de Hooghe Raad indien diegene ten overstaan van de overige leden van de Hooghe Raad. Vervolgens worden nog twee mogelijkheden onder dit lid begrepen. In Lid 3 staat vervolgens dat een lid ook niet langer gerechtigd is plaats te nemen in de Hooghe Raad indien diegene tijdens een Algemeene Vergadering zijn zetel over gedaan heeft aan een opvolger, welke op grond van het Reeglement aanvaard is als lid van de Hooghe Raad.
Daarmee wordt een vreemde situatie aangegeven die zich voor doet bij lid 2. Dit lid is namelijk in strijd met artikel XIV waarin staat dat de Hooghe Raad te allen tijde uit zes personen bestaat. Waar lid 3 van artikel XVI aangeeft dat er bij beëindiging van de Hooghe Raads functie een nieuw lid verkozen moet worden, daar wordt dat in lid 2 tot drie keer toe nagelaten.

In artikel XIX Lid 2 wordt verwezen naar artikel V met uitzondering van lid 3, dit moet zijn artikel VI met uitzondering van lid 3.

In artikel XXII en artikel XXIV wordt verwezen naar artikel VII doelende op het artikel betreffende de oproep van een Algemeene Vergadering. Hier is echter sprake van in artikel VIII. In beide artikelen wordt ook verwezen naar de minimale opkomst die nodig is voor de wijziging van het Reeglement en ontbinding van het genootschap. Daarbij is gesteld dat er tenminste twaalf stemgerechtigde leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Er staat echter nergens in het Reeglement hoe een lid zich kan laten vertegenwoordigen, het zou logisch zijn dit terug te vinden tussen de artikelen VIII en XII, die betrekking hebben op de Algemeene Vergadering.

Aangezien er dus een fout staat bij de procedure van het wijzigen van het (concept) Algemeen Reeglement, is het onmogelijk dit (concept) Algemeen Reeglement te wijzigen. Anders gezegd, het Moresgenootschap Ius Sanctus heeft momenteel een onwijzigbaar (concept) Algemeen Reeglement. Een wijziging van het (concept) Algemeen Reeglement is dus alleen mogelijk door dit concept de prullenbak in te gooien en met een compleet nieuw Algemeen Reeglement te komen. Het is aan te raden dit compleet nieuwe Algemeen Reeglement ook in conceptvorm aan te nemen om het te behoeden voor mogelijk fouten in de toekomst, maar vooral om niet al te veel vast te leggen. Het blijft immers een genootschap van ongeschreven regels. (c) V.A.B.V.

(c) Bah'Vo!


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: