Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Libidinamur Fellemur

Tuesday, 02 Nov 2004 door Vincent

Binnen ASV Taste is het gebruikelijk, dat iemand in het eerste jaar van het lidmaatschap, een jaarclub vormt. Een mooi gebruik, de nieuwe leden van de vereniging zullen immers nog niet snel alleen naar de sociëteit komen, daar zij nog lang niet iedereen kennen. Een jaarclub biedt immers houvast, men weet dat er vrienden te vinden zijn op de sociëteit, hoewel natuurlijk ieder ander lid ook de potentie heeft een vriend te zijn. De jaarclub is dus een prachtinstrument om een snelle integratie binnen de vereniging te bewerkstelligen. Een jaarclub bestaat, zoals eerder gezegd uit leden die in hetzelfde jaar lid zijn geworden. Over de leeftijd van de leden zegt dit niets, een masterstudent kan met leden van achttien jaar in een jaarclub gaan.

Vanuit dit gedachtegoed hebben twee leden van Mores, Bastiaan L. en Vincent B. (beiden van de winterlichting van 2003-2004) besloten ook een jaarclub op te richten. Immers, als de jaarclubs ASV Taste verrijken, dan moet een jaarclub Ius Sanctus ook kunnen verrijken. Vanuit deze gedachtegang is jaarclub Libidinamur Fellemur opgericht. De naam geeft uiteraard weer waar beide heren voor staan, daar bestaat geen twijfel over.

“Binnen ASV Taste zit bijna iedereen in een jaarclub. Ius Sanctus is typisch Taste, waarom zouden wij geen jaarclub oprichten?”, aldus één van de oprichters. De oudste van de twee heren, Bastiaan L. is inmiddels bijna bezig met zijn afstuderen. “Mijn jaarclubgenoot is wel 9 jaar ouder, maar dat verrijkt onze jaarclub meer dan dat het beperkt. Hoewel hij inderdaad bijna afstudeert, betekent dit niet dat hij direct verdwijnt uit het Enschedese studentenleven. Daarbij zal ik hem op traditionele jaarclubavonden natuurlijk wel spreken.” De heren vinden niet dat zij zich met deze oprichting boven de rest van hun lichting proberen te verheffen of hen proberen buiten te sluiten: “Wij konden het dermate goed met elkaar vinden, dat wij dit wel wilden formaliseren. Dat de rest van de lichting hier niet aan mee kan doen is wellicht jammer, maar een jaarclub is geen sociale instelling.”

De jaarclub wil zich voorlopig richten op een eventuele erkenning. Over de herkenning zijn zij nog niet zeker, daar er geen reeglement bestaat voor jaarclubs. “We zullen in ieder geval doen wat binnen Taste ook gebruikelijk is, dat wil zeggen jaarclubkleding en borrelen met het Dagelijks Bestuur van Ius Sanctus. Ook het op donderdag bezoeken van een ander dispuut staat op ons actiepuntenlijstje.”

Het begin van een trend, of een actie die gedoemd is om te mislukken? De tijd zal het leren. De ideologie van beide heren, om ongeacht hun achtergrond zich binnen het genootschap te profileren, roept echter niets dan waardering op. Met een relatief groot deel van hun lichting en een naam die even eenvoudig als duidelijk is, hebben de heren een goede basis gelegd.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: