Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Het grote interview met Bas van Haasteren

Monday, 13 Feb 2006 door Rutger

ENSCHEDE - De Algemene Studenten Vereniging Taste staat bekend om haar openheid, transparantie en daadkrachtige optreden. Niet alleen binnen de vereniging zijn deze feiten duidelijk herkenbaar, maar ook buiten Taste staan openheid, transparantie en daadkrachtige optreden zeer hoog in het vaandel dan wel op de agenda. Een uitermate belangrijk aspect van een vereniging in het ondersteunen van deze aspecten is een correcte, oprechte en onafhankelijke verslaglegging van allerhande activiteiten en andere zaken die de vereniging zoal ontplooid. De vereniging hecht groot belang aan deze kundige geschiedschrijving, vandaar dat in de statuten en het huishoudelijk reglement van de vereniging gesproken wordt over een secretaris, een verenigingsorgaan en een fotografisch genootschap (sinds kort een commissie). Toch loopt er sinds 2 jaar een entiteit rond binnen de vereniging die met recht Supra-Statutair genoemd mag worden, een man die de lens verkiest boven de fallus, een immer vrolijke kornuit en een jongen die emoties op de kroegvloer vastlegt op de gevoelige plaat voor het nageslacht.
Bas van Haasteren.


Bas, laten we teruggaan naar waar het allemaal begon. Hoe ben je terecht gekomen bij de ASV?
- Toen ik in het prille begin kennis maakte met de Enschedese studentenwereld en tevens met de verenigingen binnen deze prachtige stad. Al snel had ik mijn keuze gemaakt, het leek me veruit de gezelligste en de leukste vereniging.

Mijnheer van Haasteren, toen je lid werd wilde je meteen actief worden binnen de vereniging, waarom heb je gekozen voor Quik Focus?
- Ik zag het vastleggen van mooie, grappige, leuke, hilarische en vaak genante momenten als mijn roeping. Bovendien verveel ik mij op een doorsnee kroegavond 90(zegge negentig) procent van de tijd. Fotograferen is tevens mijn hobby, en binnen Taste kon ik zo mijn fotografisch talent cultiveren.

Binnen Taste ben je indertijd uitgegroeid tot een fenomeen, hoe ga je daarmee om? Misschien een fanclub in de toekomst?
- Haha, nee een fanclub gaat me toch iets te ver. Ondanks alle aandacht blijf ik bescheiden en ga ik heus niet naast mijn schoenen lopen.

Vind je het leuk om de vrouwen binnen de vereniging te organiseren?
- Natuurlijk! Het fotograferen van het vrouwelijk schoon op de kroegvloer is fantastisch, zeker als het gevraagd wordt. Let wel, we hanteren bij Quik Focus geen pornografisch oogmerk.

Bas, als we je zouden laten kiezen tussen het maken van een leuke foto, een stilleven of een foto met progandistisch oogmerk, wat zou je dan kiezen?
- Nou, dan zou mijn voorkeur uitgaat naar een goede en tevens leuke foto, omdat dat een combinatie is van vakmanschap, geluk & een goede dosis spontaniteit van de gefotografeerde. Dat is de kritieke succesfactor.

Je staat bekend om je gave om op het juiste moment en op de juiste tijd een technisch hoogstaande foto te maken in het midden van alle hektiek. Wat is je geheim?
- In de loop der jaren heb ik tijdens mijn turbulente bestaan als fotograaf een soort van “voelsprieten” ontwikkeld waarmee ik tijdens zelfs de drukste kroegavonden de beste momenten weet te vinden om een snapshot te maken. In de loop der tijd heb ik ook de gave ontwikkeld om op de kroeg activiteiten met en repeterend karakter te herkennen als zijnde escalatie in voorbereiding.


“Op dit moment word het ordentelijke interview ruw verstoord door verscheidene leden die van Haasteren smeken een foto van hen te maken. Correct als het subject is, sturen zij deze kwaadwillende lieden weg en vervolgen het interview.”

Van Haasteren, houd je van vissticks
- Ja

Tevens de vissticks van Captain Iglo?
- Ja, houwel ik verschil niet ken tussen de verschillende merken.

Bas, als we het toch over vissticks hebben: Wat vind je van de verticalen binnen de vereniging. Probeer hun karakter te typeren middels het gebruikt van 1 nederlandsch woord.
Wees vooral eerlijk, je zult geen directe concequenties ondervinden van je antwoorden.
- Fubar = Selectief
- Thoridor = Lomp
- Panta Rhei = Onbekend
- Ius Sanctus = Royaal
- Mnemosyne = Aandachttrekkerij
- Leone Rode = Groen
- Bastet = Apart
- De Rijk, Kaper, Lammers = Gavepikkebazerij
- Over het algemeen is elk verticaal fotogeil en wil dan ook iedereen op de foto.

Fotograferen ziet men grotendeels als kunst, waarom gebruik je dan geen digitale spiegelreflex camera, een camera die immers het equivalent is van kwaliteit?
- Welnu, dat zal ik u vertellen. Kijk, u moet het zo zien dat de huidige maatschappij gekenmerkt wordt door van allerlei invloeden waarmee de mens in de ruimste zin des woord kortgezegd nogal wat ongelukkige confrontaties kan hebben wanneer men daar in het bijzonder bijzonder slecht mee om kan gaan in het kader van de normvervaging. Wanneer we het nu toch over normvervaging hebben, wil ik gelijk aanstippen dat ik het gans niet eens ben met alle zaken die hiermee van doen hebben omdat het oneerlijk is om dat op zo’n manier te doen. Ook de invoering van het nieuwe zorgstelsel baart mij in dat kader betrekkelijk veel zorgen en vooral dan voor de hogere samenleving die daarmee verrekte veel kopzorgen krijgt over de onderste klasse van de maatschappij die vanwege onzekere economische omstandigheden louter loopt te muiten.

Juist, maar hoe zit het nu met die spiegelreflexcamera?
- Nou, mijn voorkeur gaat daar inderdaad wel naar uit, maar omdat ik hier geen budget voor heb, heb ik hier toch van moeten afwijken. Jammer, maar de vereniging wil hier gewoon geen geld voor afstaan. Bovendien duurt het instellen van een spiegelreflexcamera te lang om de mij zo typerende snelle foto te kunnen maken. Dixi.

Vind je Quick Focus nu een Genootschap of een Commissie?
- Het is beiden.

Hoe voelt het nemen van een foto?
- Ja.

Over computergames. Stel je hebt vrije tijd naast je immer actieve fotografisch bestaan, wat is je favoriete game?
- Nou, diverse soorten spellen eigenlijk: race, schiet of strategisch zijn soorten die mij aanspreken.

Afsluitend, wat vind je het mooiste van het maken van foto’s bij De Algemeene Studenten Vereniging Twentsche Algemeene Studenten Vereniging te Enschede?
- Het mooiste vind ik dat ik gewaardeerd word bij het maken van een foto.


{Kaper, DeRijk, Lammers}@ius.org
Leeden des Subjects d.d. 20 december 2005.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: