Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Cantus met ouderlijke wijsheid

Thursday, 18 May 2006 door Kaper

Cantus met ouderlijke wijsheid

Onlangs heeft Mores Cantus BV een Cantus gehouden voor de Pappadag van Mnemosyne. De vraag die via het interne medium Geblaat werd gesteld is, “werd er eigenlijk nog een beetje gekotst?”

De Cantus heeft vooralsnog geen verhalen van kotsende vaders opgeleverd, eerder kotsende moeders van Thoridor die toevallig ook in de buurt waren en "even wilden aanschuiven". Puur om te kijken hoe het is. Het tempo lag hun iets te hoog, dus na het Colloquium waren ze plots verdwenen. Erg mooi, want dan kon verder worden gegaan op normaal niveau*).

De sfeer tijdens de Cantus was een combinatie van een intro-cantus(er zaten mensen tussen die niet zo bekend waren met het fenomeen) en de dies-cantus(het kan niet hard genoeg zijn voor vervelende lieden). Ook viel het op dat er mogelijk een verband bestaat tussen zitting hebben gehad in het 9e SB en het al dan niet kunnen voorzingen van liedjes. Daar waar Joen W. vooral met toonhoogte moeite had, ging het bij Bastiaan L. vooral mis met melodie. De Pro-Cantor dacht met de Wild Rover een leuk lied te hebben en zong deze dus in. De melodie die hij gebruikte was die van 'Zie ginds komt de stoomboot'. Dat past allemaal prima en Bastiaan L. Werd dan ook door de Praeses gecomplimenteerd met zijn verassende invulling met het gebruik van de andere melodie. Helaas was de Pro-Cantor zich van geen kwaad bewust en was er van overtuigd dat het de juiste melodie was. Een bijdehante schacht dacht daar commentaar op te hebben en beter voor te kunnen zingen. Haar werd verzocht om dan maar een lied *)) te zingen wat op de laatste pagina stond. Onwetend als ze natuurlijk was faalde ze en werd ze door de Ab Actis middels beschuitfluiten aangemoedigd. Ook voor de de Pro-Cantor was de boodschap toen duidelijk en het niveau steeg iets, hoewel de Grootmeester Prestazioni Musicali Grandi daar wellicht anders over denkt.

De Cantus gaat verder en de moeder van Ralph Z.*))) mocht haar zoon nog een keer bewerken met talkpoeder omdat hij nog zo'n babyface heeft. Erg schattig om te zien hoe zo'n altijd opscheppende stoere thor-kerel toch uiteindelijk een moederskindje blijkt te zijn.

Nog wat later merkte de Schachtenmeester op dat Leonie T. had vergeten zowel sokken als schoenen aan te doen en dat ze verder als schoeisel teenslippers aan had. Haar verweer was eerst dat het trendy was, maar toen dat niet bleek te helpen verviel ze in de smoes dat het was omdat ze last van haar enkels heeft. Gelul natuurlijk, maar wel meteen een prima gelegenheid om de vaders even een stukje Mores bij te brengen. Allereerst werden toevallig aanwezige en met lampenolie doordrenkte witte sokken in de fik gestoken. Dit leverde typische vrouwelijke paniekreacties op wat de vaders wel grappig vonden. Ook de SB'ers in de buurt hadden last van hun typische gewhine, erg vermakelijk. Vervolgens werd Leonie voorzien van een door zwarte sokken gespoelde smerige substantie waarvan ze begon te kokhalzen. “Satis, u mag weer zitten”, wat ze ook deed.

De Cantus vervolgt. De Pa van Lotte A. wordt bijdehand en vraagt het woord. Hij krijgt het woord. Hij houdt een verhaal over zijn vervelende dochter *)))) en mag naar voren komen om nog een keer zijn wraak te nemen op het vervelende pubertje wat Lotte A. was. Hij mocht een taart in haar gezicht gooien met alles wat Lotte lekker vindt. Toen aan de Corona werd gevraagd wat Lotte lekker vindt, riep de Corona 'Ludo!'. Lotte werd rood en schreeuwde nog "Nee! Mijn vader is erbij!!!". De vader zou na de Cantus wel even een bezoek aan hem brengen om kennis te maken met zijn schoonzoon.

Enfin, uiteindelijk was de taart gevuld met slagroom en andere spicy ingrediënten en de vader van Lotte gooit. Of het nu opzet was of gewoon zijn ook bij zijn dochter populaire stunteligheid, hij raakt de Senaat. Dom, erg dom. De Senaat staat boven de wet en daar spot je dus niet mee. Gelukkig had de Senaat al gedurende het Colloquium overlegt dat een Terang Boelang toch echt niet kon met dit publiek en had de vader van Lotte dus het ontbrekende tegenargument gegeven. Op de vraag "Kent u het de film Soldaat van Oranje?" begon hij wat te zweten, maar antwoordde "Ja...". "Liedje zingen!". Erg vreemd begon hij eerst zijn shirt uit te trekken, maar uiteindelijk zong hij keurig Terang Boelang. Lotte, de dochter, schaamde zich inmiddels kapot en ging snel terug naar haar plaats en was de rest van de avond opvallend stil. De Vader probeerde te zingen, edoch 'VALSCH!'. Nog maar eens dan, dit keer aangemoedigd met een beetje slasaus op zijn vleespet. Nog steeds 'VALSCH!!', nog een keer aanmoedigen met wat slasaus. Hij zingt verder, nog steeds vals. Gelukkig was er ook een driekwart volle bak schepijs - van de grootte zoals je die bij de Makro koopt - over met wat half gesmolten edoch nog prima eetbare vanille-ijs van bijzonder goede kwaliteit. De vader zong angstig verder en door zijn angst werd het niet zuiverder. 'VALSCH!', de bak eindigt ondersteboven op zijn hoofd, 'Nog es..'. De vader had er genoeg van en begon te liggen. Ernstig, zeer ernstig, edoch geen bloed en dus kon de Cantus verder.

De vader van Relinde de B. was ook aanwezig en meldde de Senaat dat hij eigenlijk wel van speciaalbier houdt. Dat kan! De Ab Actis voorzag zowel vader als dochter van een Biertje Speciaal, vergelijkbaar met de frikadel variant. Diezelfde vader van Relinde de B. had ook een gitaar bij zich en bood aan enkele liedjes muzikaal te begeleiden. Dit leverde een bijzonder mooi sfeer op bij liedjes als 'All my loving' en 'Country Roads'. Iets om te onthouden voor de toekomst. Wie gaat er op gitaarles dan wel schrijft Rik opnieuw in voor een studie?

De Cantus vervolgde en eindigde met een Wilhelmus gevolgd door "Cantus ex, prosit Corona!". Een bijzonder fraaie Cantus, maar nu uw verslaggever dit zo opschrijft kom hij erachter dat het een hoog daar-had-je-bij-moeten-zijn-niveau heeft. Dus op de vraag "Wat gebeurde er nog meer?", luidt het antwoord: "van alles, echter daar had u bij moeten zijn dan wel moeten voorkomen dat er na de Cantus een fles Bacardi zonder dop over was die op moest...."


*) Ter eigen invulling
*)) Soy'ooz neroosh'imi resp'ooblik svob'odnikh, melodie is natuurlijk bekend.
*))) Enige overgebleven Thor-lid met moeder
*)))) Precieze verhaal niet meer bekend


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: