Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


Rede voorzitter LBE inauguratie der ASV Taste

Wednesday, 08 Oct 2008 door Kaper

Zoals gebruikelijk houdt bij de inauguratie van ASV Taste een persoon namens de oud-ledenvereniging La Belle Epoque een verhaal. Bij de inauguratie van de tweede lichting was dit niemand meer dan Meest Moreel Verheeven Lid in de Orde van de Gulden Waag van Vrouwe Iustitia en voorzitter van LBE, Dhr. Sleijser. Hieronder zijn verhaal:

De wereld is continu in verandering. Waar presidentskandidaten aan de andere kant van de oceaan roepen dat we gezamenlijk kunnen veranderen, ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij het individu. Met z’n allen minder energie gebruiken kan alleen als elk individu daar aan bijdraagt.
Mensen zijn steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun doen en laten. Een loopbaan is niet zoals vroeger voor 40 jaar bij 1 werkgever maar medewerkers hebben meer dan ooit zelf controle over hun carrière pad. Binnen bepaalde kaders kunnen werknemers steeds vaker zelf hun weg bepalen, bijvoorbeeld met wat voor opleiding ze willen volgen. Ook in het onderwijs is deze zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid merkbaar. Masterstudies aan een andere universiteit of keuzevakken zijn typische voorbeelden van zelfsturend onderwijs. Je wordt als student niet meer bij de hand genomen maar bent in controle over je eigen ontwikkeling.

Dit heeft tot gevolg dat de nieuwe student (en trouwens ook de nieuwe medewerker) in hoge mate zelfsturend is, en door voortdurende zelfreflectie goed weet (of in elk geval zou kunnen weten) waaruit zijn passie bestaat en welke doelen daaruit voortkomen. De student bepaalt zelf hoe succes eruit ziet, het snelste, het meeste bier kunnen drinken, cum laude afstuderen of wellicht een tussenweg? Hoe dan ook wordt de maatschappij steeds meer gericht op output; resultaten die helpen persoonlijke doelstellingen te bereiken waarbij de persoonlijke doelen gedeeltelijk samenvallen met die van het collectief.

De toenemende zelfsturing heeft ook tot gevolg dat medewerkers en studenten steeds beter op de hoogte moeten zijn van de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden. Je kan immers niet besluiten in Enschede te gaan studeren als je niet op de hoogte bent van die ene leuke studie. Het instaat zijn om snel de juiste informatie te vinden is dan ook een vaardigheid die steeds belangrijker wordt. Het gaat niet meer om het hebben van informatie maar om de toegang tot informatie.

Een van de manieren om snel toegang te hebben tot specifieke informatie is clusteren. Als je op de hoogte wilt blijven van state-of-the-art technology kan je het beste een kroeg beginnen in Silicon valley, of in Londen gaan wonen om bij te blijven met de financiële ontwikkelingen
Aangezien de meeste van ons bredere interesses zullen hebben dan alleen technologie of financiën is het noodzakelijk om aan te haken bij meerdere clusters. Collega studenten, communities, vakkringen, studie, sport en studentenverenigingen, vriendenkring, et cetera, vormen stakeholders waarmee kansen ontdekt en oppakt kunnen worden.

Het hebben én onderhouden van een netwerk is nu en in de toekomst dan ook cruciaal om je persoonlijke doelen te behalen. Met jullie hopelijk aanstaand lidmaatschap van Taste is er een goede eerste stap gezet. Zorg ervoor dat je veel leden leert kennen, in de breedte én in de diepte. Iemand die alleen veel mensen bij naam kent zal niet in staat zijn om meerwaarde te bieden of te ontvangen. En iemand goed (in de diepte) leren kennen gaat toch vaak het beste met een biertje aan de bar. Tot straks.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: