Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage Oudledenvereniging La Belle Epoque Algemene StudentenVereniging Taste Ius Sanctus Homepage
De Homepage van Ius Sanctus
Koning der Nederlanden Willem-Alexander
Leeden van Ius Sanctus, links naar hun homepages en e-mail adressen
Activiteiten van Ius Sanctus: Zeilen, Cantus...
Ook zo benieuwd wie er in de keldercommissie zit? Hier een overzicht van alle commissies
Een archief van alle nieuws items die op deze website hebben gestaan
Het Mores Masterplan in werking, zie hier de succesvolle resultaten
Laat hier een bericht achter en lees de berichten van anderen

Ius Sanctus Nieuws Archief


www.moresnet.nl in de lucht !

Tuesday, 11 Sep 2001 door Danny

Enschede,

Ruim honderd jaar lang heeft het bestaan en lag het in de vorm van een taartpunt ten zuiden van het huidige drielandenpunt bij Vaals, het landje: Neutraal Moresnet (1816-1919). Met zijn oppervlakte van 344 hectare en een grensomtrek van 11 kilometer mocht het met recht een ministaatje in Europa genoemd worden.

Het grootste deel van het bestaan van het landje Moresnet, vormde het samen met BelgiŽ, Nederland en Duitsland een vierlandenpunt bij Vaals. Het was uiteindelijk in 1919 dat krachtens het 'Verdrag van Versailles' voor Neutraal Moresnet definitief het doek viel. Artikel 32 van het Verdrag van Versailles luidt: “Duitschland erkent de volkomen soevereiniteit van BelgiŽ over het geheele betwiste gebied van Moresnet.”

Het kleine GŲhlthal museum is wat er op dit moment over is van dit unieke stukje Europese geschiedenis. Verder is het interessant om te weten dat van de 60 grenspalen die ooit de grens markeerden er nog ruim 50 op hun plaats staan en aldus de vroegere grens markeren alsof het landje nog steeds zou bestaan. Vooral deze overgebleven grenspalen vormen een blijvende herinnering aan het eens zo bijzondere gebied.

Tijdens de eerste jaarvergadering van Moresgenootschap Ius Sanctus, dat in Vaals wordt gehouden, zal er dan ook een uitgebreid bezoek gebracht gaan worden aan het voormalige Neutraal Moresnet.

Meer informatie over de eerste jaarvergadering van Ius Sanctus is te vinden op www.moresnet.nl.


Zoek in het Ius Sanctus Nieuws Archief: